18 Ağustos 2007 Cumartesi

YE # 25 KAHVALTI ETKİNLİĞİ TARİFLERİ -2- VE -3-

Ye # 25 Kahvaltı Etkinliği tariflerimden 2. ve 3. sü Mayıs ayından bu yana açık olan sitemin 100. tarifine denk geldi..Daha nice tariflere diyelim...
Tariflerimden ilki; bence her evde kahvaltı sofrasının olmazsa olmazlarından "vişne reçeli"..Diğeri ise reçelle kombinasyonu mükemmel "cevizli rulolar"...
VİŞNE REÇELİ
MALZEMELER
1kg. vişne
1,250 gr. toz şeker
1 çay kaşığı limon tuzu
HAZIRLANMASI:
1-Vişnelerin çekirdekleri çıkartılır.(Çekirdek çıkarma aletlerini artık mağazalarda hatta pazarlarda bile bulmak mümkün.Yok ben onu bulmakla uğraşamam diyorsanız eski bir yöntem olan yorgan iğnesinin tersi ile çıkarmayı deneyebilirsiniz.)
2-Çekirdekleri çıkartılmış vişnelerinizi çelik bir tencereye aktarın.Üzerine şekerin tamamını boşaltıp kapağı kapalı bir vaziyette 1 gece bekletin.Bu bekleme süresinde şeker vişneyi sulandıracaktır.Dolayısıyla reçelinize hiç su eklemenize gerek kalmayacaktır.
3-Ertesi gün hafif ateşte reçelinizi pişirmeye başlayın.Üzerinde bir süre sonra oluşacak köpüğü kaşıkla alın.Reçelin pişirme işlemi bitene kadar oluşan köpükleri aralıklı olarak temizleyin.Yaklaşık 45-60dk. sonra (kıvamını mutlaka kontrol edin.Çay kaşığı ile bir miktar alın ve bir tabağa damlatın.Tabağı sağa sola oynattığınızda su gibi değil, ağır ağır hareket ediyorsa kıvamı tutmuş demektir.) içerisine limon tuzlarını da (limon tuzu reçelin şekerlenmesini önleyecektir.) ilave edin ve 2 dk. sonra ocağın altını kapatın.Soğuduktan sonra cam kavanozlara koyarak muhafaza edebilirsiniz.



Cevizli Rulolar tarifini ilk olarak , Dr. Oetker'in kabartma tozu paketinin arkasında bulup denemiştim..
CEVİZLİ RULOLAR
MALZEMELER
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 çay bard. toz şeker
120 gr. margarin(oda sıc.)
1 çay bard. süt
1 paket vanilya
1 tutam tuz
Dolgu malzemesi için;
40 gr. eritilmiş margarin
1,5 su bard. öğütülmüş ceviz
1 çay bard. esmer şeker
Üzeri için;
2 yemek kaşığı reçel
3 yemek kaşığı öğütülmüş ceviz
HAZIRLANMASI:
1-Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
2-Şeker,margarin,süt,vanilya ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.Üzerini kapatıp yarım saat buzdolabında bekletin.
3-Daha sonra hamuru 30 x 40 cm. boyutlarında açın.Üzerine eritilmiş margarini sürün.Cevizi ve esmer şekeri serpip rulo şeklinde sarın.(Hamuru açarken altına yağlı kağıt koyarsanız sarma işleminiz daha da kolaylaşır.)Yarım saat buzdolabında beklettikten sonra 2 cm. eninde dilimleyin.
4-Yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize cevizli dilimleri sıralayın ve180C ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
5-Pişirme işleminiz bittikten sonra bekletmeden üzerlerine reçel sürün ve cevizleri serpin.Arzu ederseniz bir kısmına da eritilmiş çikolata sürebilirsiniz veya sade olarak da tüketebilirsiniz.Soğutup servis yapın...
Afiyet olsun...