28 Mayıs 2007 Pazartesi

AŞOTULU YOĞURT ÇORBASI

Aşotu; aromatik tadı ve fesleğeni aratmayan kokusu ile sofralarımıza renk katan sonsuz nimetten sadece biri..İki ay önce Erzurum'a ilk kez oğlumla beraber gittiğimizde balkonumuzda yetiştirmek için aşotu tohumları almayı ihmal etmedik.İstanbul'da aşotuna kişniş adıyla ulaşmanız mümkün.Yada bizim gibi aktardan aşotu tohumu alıp keyifle balkonunuzun bir köşesinde yetiştireceksiniz.




Misafirlerinize rahatlıkla sunabilceğiniz çok lezzetli ve bir o kadar da besin değeri yüksek bir çorba...

AŞOTULU YOĞURT ÇORBASI (10porsiyon)

MALZEMELER:

1 nescafe fincanı aşurelik buğday
Yarım kilo yoğurt
1,5 yemek kaşığı un
1 ad. yumurta
150 gr. kıyma
2 ad. orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağ
1 kase aşotu/kişniş (Aromatik tatları seviyorsanız miktarını arttırabilirsiniz)
tuz / karabiber

HAZIRLANMASI:

1- İlk olarak aşurelik buğdayları ayıklayıp akan suda iyice yıkayın ve düdüklüye koyup iyice yumuşayana kadar pişirin. (Ben eğer buğdayı geceden ıslatmadıysam hemen hemen 1 saat düdüklüde pişiriyorum.)



2- Diğer tarafta kıymanızı mutfak kabınıza koyun içerisine karabiber ve tuz ilave edip yoğurun.Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayıp birbirlerine yapışmamaları için hafifçe unlayın.



3- Hazırladığınız köfteleri, bir çorba kaşığı tereyağ erittiğiniz tavanıza ekleyip 3- 5 dk. kadar kızartın.





4- Pişirdiğiniz buğdaylarınızı büyükçe bir tencereye alıp altını yakın.Ancak çok fazla su ilave etmeyin.Buğdayların üstünü 2 parmak geçecek kadar su olması yeterli.Kaynayan buğdaylara, tereyağda kavurduğunuz köfteleri de ilave edip kaynatmaya devam edin.Arada sırada karıştırın ki buğdaylar dibini tutmasın.
5-Buğdaylarla köfteler kaynarken, bir mutfak kabına yoğurdu, yumurtayı, unu, tuzu ve kolay karıştırabilmek için bir bardak soğuk suyu ilave edip çırpıcı ile pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
6- Daha sonra 3-4 su bardağı kaynamış suyu yoğurtlu karışıma yavaşça ekleyin ve çırpmaya devam edin.(Bu işlem yoğurdu buğdaylara eklerken kesilmesini önlemek için yapılıyor.) Hazırladığınız yoğurtlu karışımı yavaşça buğdaylı köfteli karışıma ekleyip pişirmeye devam edin.Yoğurdu ilave ettikten sonra çorba kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirmeniz gerekiyor yoksa yoğurt kesiliyor ve bütün emeğiniz boşa gidiyor.Çorbanız kaynamaya başladıktan sonra altını kapatın.(Çorbanız çok yoğun kıvamlı ise kaynamış su ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.Ancak unutmayın ki bu çorba diğer çorbalardan daha kıvamlı bir çorbadır)
7- Küçük bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağ ilave edip içerisine çok küçük küpler halinde doğradığınız soğanlarınızı ilave edin ve iyice pembeleşinceye kadar kavurun.Soğanın iyice ölmesi gerekiyor.Bu husus çok önemli!Ve daha sonra çorbanıza ilave edin.
8-Aşotu yada kişnişinizi maydanoz doğrar gibi küçük küçük doğradıktan sonra çorbanıza ilave edin.
NOT: Evinizde aşotunuz/kişnişiniz yoksa yerine kuru nane de kullanabilirsiniz.Çorbanın hazırlanmasında 7. maddeye kadar aynı işlemleri uygulayın ancak 7. maddede soğanlar iyice öldükten sonra içerisine 2 yemek kaşığı kuru nane ekleyin 2 - 3 kez tereyağında çevirip altını kapatın ve daha sonra çorbanıza ilave edip servise hazırlayın.