26 Haziran 2007 Salı

YÖRESEL ERZURUM YEMEKLERİ -8- SİNİ KETESİ



SİNİ KETESİ


MALZEMELER:
Hamuru için;
1 çay bard.’dan 1 parmak az eritilmiş tereyağı
2 çay bard. su
1 ad. yumurta
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Aralara sürmek için eritilmiş tereyağı
Hamuru açmak için 2 yemek kaşığı nişasta + 2 yemek kaşığı un karışımı
İçi için;
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bard. un
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
1 ad. yumurta sarısı
HAZIRLANMASI:
1-Hamur için gerekli olan malzemeleri bir mutfak kabına koyun ve 1 -2 dk. kadar yoğurun. Daha sonra içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağını azar azar ilave ederek hamur özleşene kadar yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamur kulak memesi kıvamından yumuşak olmalı. Mutfak kabınızın üzerini nemli bir bezle kapatıp buzdolabında yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
2-Bir tavaya tereyağını, unu ve tuzu ekleyip kavurun. Hafif sararmaya başladığında altını kapatıp soğumaya bırakın.

3-Dinlendirdiğiniz hamurunuzu 9 eşit parçaya bölün ve her birini elinizle yuvarlayarak mutfak kabına yerleştirin ve üzerini kapatın. Her bezeyi unlu nişasta karışımı yardımıyla yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 2-3 kaşık eritilmiş tereyağı gezdirin.Yufkanın 1/3 kadarını sağından ve 1/3 kadarını solundan ortaya doğru katların.Bir bıçak yardımıyla 3 eşit parçaya kesin.Her bir parçanın ortasına hazırladığınız içten koyun,her bir parçaya 1 kaşık kadar tereyağı gezdirin ve her birini bohça biçiminde katlayın.Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın.
4-Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğiniz ketelerin üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile inceltilmiş yumurta sürüp, önceden ısıtılmış 180 C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.