27 Haziran 2007 Çarşamba

YÖRESEL ERZURUM YEMEKLERİ - 9 -MUHALLEBİLİ BAKLAVA




MUHALLEBİLİ BAKLAVA

MALZEMELER:

Hamuru için;
1 çay bard.’dan 1 parmak az eritilmiş tereyağı
2 çay bard. su
1 ad. yumurta
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Aralara sürmek için eritilmiş tereyağı
Hamuru açmak için 2 su bard. un + 1 su bard. nişasta karışımı

Muhallebisi için;
½ kg. süt
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 yemek kaşığı nişasta
1 ad. Yumurta
2 yemek kaşığı şeker

Şerbeti için;
3 su bard. şeker
2 su bard. su
¼ limon

HAZIRLANMASI:

1-Hamur için gerekli olan malzemeleri bir mutfak kabına koyun ve 1 -2 dk. kadar yoğurun. Daha sonra içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağını azar azar ilave ederek hamur özleşene kadar yoğurmaya devam edin. Elde ettiğiniz hamur kulak memesi kıvamından yumuşak olmalı. Mutfak kabınızın üzerini nemli bir bezle kapatıp buzdolabında yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
2-Bir tencereye muhallebi malzemelerini koyun ve bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir kıvam oluncaya kadar çırpın ve altını yakın.Koyu bir muhallebi kıvamına geldiğinde altını kapatın ve soğumaya bırakın.
3- Dinlendirdiğiniz hamurunuzu 9 eşit parçaya bölün ve her birini elinizle yuvarlayarak mutfak kabına yerleştirin ve üzerini kapatın. Her bezeyi unlu nişasta karışımı yardımıyla yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 2-3 kaşık eritilmiş tereyağı gezdirin.Her bir yufkayı dikine 8-9 cm. eninde kesin.Uçlarına muhallebiden kaşıkla koyup muska şeklinde sarın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.
4-Erittiğiniz sıcak tereyağını kaşık yardımıyla tüm baklavaların üzerinde gezdirin.180Cısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
5-Fırından çıkardığınız sıcak baklavaların üzerine ılık şerbeti gezdirin.Baklavalar şerbeti çektikten sonra üzerlerine ceviz veya fıstık serperek servis yapabilirsiniz.