16 Haziran 2007 Cumartesi

YÖRESEL ERZURUM YEMEKLERİ -3 -


EKŞİLİ DOLMA

MALZEMELER:

1 kg. kıyma

1/2 kg. salamura yaprak (Sıcak suda bekletilmiş ve süzülmüş)

3. ad. domates (Rendelenmiş)

1 yemek kaşığı domates salçası

3 ad. orta boy kuru soğan (Rendelenmiş veya küçük küpler halinde doğranmış)

2 çay bard. pirinç (Yıkanmış ve suyu süzülmüş)

1 kibrit kutusu büyüklüğünde salur pestili (Diğer adıyla ekşi erik pestili)

Not:Ekşi erik pestili bulamadığınız durumlarda yerine 1 yemek kaşığı nar ekşisi kullanabilirsiniz.

2 yemek kaşığı tereyağ

tuz/karabiber

HAZIRLANMASI:

1-Mutfak kabınıza kıymayı,domates rendesini,salçayı,küp küp doğranmış soğanları,pirinci,tuzu ve karabiberi koyun ve yoğurun.Diğer tarafta bir kasede salur pestilini yarım çay bardağı ılık suya koyun ve kaşık yardımıyla eriyene kadar karıştırın.Oluşan boza kıvamındaki pestilden 2 yemek kaşığı kadarını dolma içinize ekleyin.Yukarıda belirttiğim gibi erik pestili bulamadığınız durumlarda yerine nar ekşisi ilave edebilirsiniz.Ancak belirtmeliyim ki pestil ile yapılanın tadı çok daha lezzetli oluyor.

2-Hazırladığınız iç ile dolmalarınızı kalın ve uzun şekilde sarın ve güvecinize düzgün bir şekilde dizin.Arzu ederseniz güvecin dibine, salamura yaprakların kopardığınız saplarından bir avuç kadar koyabilirsiniz.Bu işlem dolmalarınızın ekşiliğini arttıracaktır.Dolmalarınızı sarma işlemini tamamladıktan sonra üzerine tereyağınızı küçük küçük doğrayın ve dolmaların üzerini salamura yapraklarla kaplayın.Dolmaların seviyesinde duru su (salçalı su olmayacak!) ilave edip kısık ateşte 1-1,5 saat kadar pişirin.Etli yaprak dolmasından farklı olarak ekşili dolma çok sulu pişmez.Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra yemeğiniz sulu gözüküyorsa eğer kapağı açık olarak suyunu çektirmek için bir süre daha pişirin.