15 Haziran 2007 Cuma

DOMATESLİ VE SALAMLI CALZONE


Bugün akşamüstü çaynının yanına atıştıracak ne yapalım diye düşünürken aklıma calzone yapmak geldi...Calzone; italyan mutfağına özgü pide gibi üzeri kapalı, ince hamurlu bir pizza çeşidi..
MALZEMELER:
15-20 dilim kurutulmuş domates
1 su bard. dilimlenmiş salam
3 diş sarımsak (ezilip 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile karıştırılacak)
250 gr. mozzarella peyniri (Ben tam yağlı beyaz peynir kullandım)
sosu için;
1 ad. kuru soğan
4 diş sarımsak (küçük küçük doğranmış)
3 ad. orta boy domates (rendelenmiş)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kekik
tuz / karabiber
hamuru için;
1/4 paket yaş maya
1 çay kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı şeker
2 çay bard. su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
1-Hamurunuzu hazırlamak için bir mutfak kabına yaş maya ile 2 yemek kaşığı ılık suyu ilave edip mayayı eritin.Daha sonra içerisine tüm malzemeyi ekleyin ve karıştırın.Ununuzu eleyerek ağır ağır ilave edin.Pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamurunuzu top haline getirip kaba koyun, üzerini nemli bir bezle örtün ve 45 dk. kadar mayalanmaya bırakın.
2-Hamurunuz mayalanırken sosunu hazırlamak için soğan ve sarımsakları küp küp doğrayıp zeytinyağı koyduğunuz tavanıza ilave edip hafif pembeleşinceye kadar pişirin.Daha sonra içerisine diğer sos malzemelerini de ekleyip 10-15 dk. kadar pişirin ve pişme işlemi tamamlandıktan sonra blenderdan geçirin.
3-Kurutulmuş domatesleri yıkadıktan sonra 15 dk. kadar kaynatın ve suyunu süzün.Süzdüğünüz domatesleri küp küp doğrayın.Beyaz peynirinizi çatalla iyice ezip ufalayın.
4-Mayalanmış hamurunuzu hafif unlanmış tezgahınıza alıp ikiye bölün.İlk bezeyi 30 cm. çapında açın ve yağlanmış tepsinize dizin.Üzerine hazırladığınız sostan sürün ve kurutulmuş domates,peynir ve salamları serpiştirin.Diğer bezeyi de aynı büyüklükte açıp diğer hamurun üzerine kapatın ve kenarlarını kıvırın.
5-Çörek otu serptiğiniz pizzanızı 190C ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk. pişirin.Fırından çıkar çıkmaz üzerine zeytinyağlı sarımsaklı karışımını bir fırça yardımıyla sürüp servis yapın.