14 Haziran 2007 Perşembe

YÖRESEL ERZURUM YEMEKLERİ -2 -DEMİR TATLISI






Demir Tatlısı görüntüsü itibariyle alışılagelmiş sunumlardan farklı ve lezzetli bir yöresel tatlı..Tatlıya ismini veren demir kalıba, bu farklılığı yaratan ana unsur demek pek de yanlış olmaz..Bu demir kalıpların en önemli özelliği hiçbir zaman yıkanmaması..Kızartma işleminiz bittikten sonra kalıbınızı, sıvıyağ döktüğünüz bir havlu kağıt yardımıyla silerek temizlemek durumundasınız aksi taktirde su değen kalıp hiçbir işe yaramıyor...



DEMİR TATLISI
MALZEMELER:
4 ad. yumurta
1 su bardağı dolusu yoğurt
1 tutam tuz
Aldığı kadar un (krep hamuru kıvamından daha koyu bir hamur elde edilecek şekilde)
Kızartmak için sıvıyağ
şerbeti için;
3 su bard. toz şeker
2 su bard. su
1/4 limon

HAZIRLANMASI:

1- Şerbetinizi hazırlayıp bir kenarda soğumaya bırakın.
2-Yumurta,yoğurt,tuz ve unu derince bir kaseye koyup iyice çırpın.Diğer tarafta kızartma tavanıza bol yağ ilave edip içerisine demir kalıbınızı koyduktan sonra altını yakın.



Yağ ile demir kalıbınızın aynı anda kızması gerekiyor.Bir çay kaşığının ucuyla hamurdan kızgın yağa damlatın eğer hemen kabarıyorsa yağınız yeterli kadar kızmış demektir.





Demir kalıbınızı kızgın yağdan çıkartıp hamurunuza batırın.(Hamura batırırken hamurun kalıbın üstüne geçmemesi gerekiyor yoksa hamur kalıbınıza yapışır ve çıkmaz)






Sonra hamurlu kalıbınızı hemen kızgın yağa sokun.Hafifçe demiri sallayarak hamurun kalıptan tavaya düşmesini sağlayın.





Hamur çok çabuk kızardığı için çok seri hareket etmeniz gerekiyor.Çevirme işlemi esnasında kalıbınızı hep kızgın yağın içinde bekletin.






3-Tüm hamurunuz bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlayın.Daha sonra hazırlamış olduğunuz şerbeti kepçe yardımıyla tatlıların üzerinde gezdirin.Arzuya göre üzerine dövülmüş ceviz veya yeşil fıstık ile servis yapabilirsiniz.