9 Temmuz 2007 Pazartesi

ANNANEMİN ANNESİNİN TARİFİ "BÜRYAN"



Erzurum'dan geldikten sonra, bana çok emeği geçen ve canımdan çok sevdiğim tonton annanemle bir türlü oturup uzun uzun sohbet etme fırsatı bulamadığım için geçen gece bize kalmaya çağırdım.

Hazır gelmişken, annanemin annesinden kalma ve geleneksel bir Arnavut yemeği olan "Büryan" tarifini annanem söyledi ben uyguladım.Ortaya nefis bir tat çıktı.Mutlaka denemenizi tavsiye ederim...


MALZEMELER


2 su bard. pilavlık baldo pirinç

500 gr. kuşbaşı et (dana eti)

7-8 ad. taze soğan

1/2 demet maydanoz

2 tatlı kaşığı nane

2 çorba kaşığı tereyağ

1/2 çay bard. sıvıyağ
tuz

karabiber


HAZIRLANMASI:


1-Kuşbaşı etleriniz iriyse küçük küçük doğrayın.Bir düdüklüye aktarıp suyunu salıp çekinceye kadar yağsız olarak pişirin.Daha sonra üzerine 5 su bard. su ilave edip düdüklü tencerede etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

2-Temizlediğiniz taze soğanları ince ince doğrayın ve bir kenarda bekletin.Temizlediğiniz maydanozları ince ince kıyın ve başka bir tabağa aktarıp bir kenarda bekletin.

3-Pirincinizi bir kaba aktarıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Su ılıyınca pirinçlerinizi iyice yıkayın ve fırın kabına yerleştirin.

4-Üzerine pişirdiğiniz etlerinizi eşit olarak serpiştirin.Üzerine doğradığınız taze soğanları,naneyi,tuzu ve karabiberi serpiştirin.Düdüklü tenceredeki et suyundan 4 su bardağı kadarını fırın kabına yavaşça (hızlı dökerseniz etleriniz ve taze soğanlarınız bir tarafa toplanır) dökün.Tereyağını küçük parçalar halinde fırın tepsisine eşit olarak dağıtın.Üzerine sıvıyağı gezdirin.

5-180 C ısıtılmış fırında pilav gibi suyunu çekip, üzerindeki malzemeler çok hafif kızarana kadar pişirin.Fırının kapağını açıp fırın tepsinizin üzerine maydanozları da dağıtın ve 10 dk. kadar daha pişirmeye devam edin.