Orta Asya'dan gelen Türkler her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır.
Tarhana çorbasının öyküsü yaygın olan bir rivayete göre şöyleymiş;
Vaktiyle bir hükümdar, bir fakir evine misafir olmuş. Kendisine ikram edilen çorbayı çok sevip, ev sahiplerine övgüde bulunarak ,
"bu ne çorbası?"
diye sorunca, çorbayı hazırlayan kadın ,
"Dar Hane çorbasıdır, kusura bakmayın"
şeklinde yanıt vermiş. Bu hoş öykünün gerçekliği ne denli tartışmalı olursa olsun, kimi zaman darhane çorbası tarhana ismi yerine kullanılagelmiştir.(kaynak wikipedia)
MALZEMELER
1,5 kg. kuru soğan
1,5 kg. taze kırmızı biber
2 kg. domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 çay bard. tuz
1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. süzme yoğurt
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizin.Üzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri yerleştirin.Yıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.
2-Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın.
3-Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın.İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurun.Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalı!Hazırladığınız hamuru oldukça derin bir mutfak kabına yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk. yoğurun.(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun.)
4-10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, ayakaltı olmayan bir yere temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin.
NOT:Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur.Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır.Dolayısıyla ufalamakta güçlük çekersiniz.)
5-Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakın.Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun.
NOT:Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilir.Kuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çalışın.Elinize yapışmadan un haline geliyorsa bir sonraki işleme hazır demektir.
6-Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla ufalayın.
NOT:Tarhananızı küçük poşetlere koyup dondurucuda veya buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.