13 Temmuz 2007 Cuma

TABULE ( Tabbouleh )


Tabule (tabbouleh); Türk Mutfağı'nın geleneksel kısırını andıran, Lübnan'a özgü bulgurlu bir salata çeşidi...Tabuleyi ızgara et veya tavuk yemeklerini yanında servis yapabileceğiniz gibi, çay davetlerinizde tek başına salata olarak da sunabilirsiniz.
Tabule sade haliyle olduğu kadar, haşlanmış nohut veya kuru fasülye taneleri ile karıştırılarak da hazırlanabiliyor..
MALZEMELER ( 7- 8 kişilik)
2,5 su bard. ince bulgur
2 su bard. kuru fasülye (arzuya göre)
2 ad. domates (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
2 ad. orta boy salatalık (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
1 demet taze soğan (ince ince doğranmış)
1 demet maydanoz (ince ince kıyılmış)
1 demet dereotu (ince ince kıyılmış)
3-4 diş dövülmüş sarımsak
2-3 ad. limonun suyu
1 ad. limon kabuğu rendesi
1 çay bard. zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon (mutlaka eklemelisiniz,tabuleye lezzet katan ana unsur bence)
tuz
HAZIRLANMASI:
1-Bulgurunuzu temizledikten sonra derince bir kapaklı mutfak kabına aktarın.Üzerine kaynamış su (yaklaşık 4-5 bard. kadar) ilave edin ve demlenmesi için kapağını kapatın.7-8 dk. sonra kapağını açıp bir kaşık yardımıyla karıştırarak havalandırın.(Bir tatlı kaşığı ile tadın.Eğer yumuşamamışsa bir miktar daha kaynar su ilave edebilirsiniz.)
2-Havalandırdığınız ve soğuttuğunuz bulgurunuza, domates, salatalık, taze soğan, maydanoz, dereotu,limon kabuğu rendesi ve kimyonu ilave edip malzemeleri iyice karıştırın.Haşlanmış kuru fasülyeleri de ilave edin.
3-Limon suyu, dövülmüş sarımsak,tuz ve zeytinyağını ayrı bir kapta karıştırıp bunu bulgurlu karışıma ilave edin.Tüm malzemeyi fasulyeleri ezmemeye dikkat ederek karıştırıp servis tabağınıza aktarın.