25 Ağustos 2007 Cumartesi

GÜVEÇTE KÖFTE PATATES



Çelik ve teflon tencereler çıktığından beri pek tercih edilmese de, kim ne derse desin bence toprak güveçte yapılan yemeklerin tadı bir başka güzel oluyor..Belki yemeğinizin uzunca bir süre pişmesini beklemek pratik gelmeyebilir ama ne zaman ki yemeye başlarsınız, işte o an herşeye değer dersiniz..
Güveçte köfte patates benim sıklıkla yaptığım yemeklerden biri..Zamanım kısıtlıysa bu tarifi fırında pişirip servis yapıyorum..
Ramazan öncesi tatlıdan ziyade biraz ana yemek tariflerine ağırlık vermem fikir vermesi açısından sanırım doğru bir karardır..
MALZEMELER
500 gr. kıyma
1 ad. yumurta
2 ad. orta boy soğan
3-4 dilim bayat ekmek içi ve 1-1,5 su bard. galete unu
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kuru nane
5-6 diş sarımsak
tuz
karabiber

3-4 ad. orta boy patates
2 ad. domates
3-4 ad. sivribiber (Ben Efe yemediği için koymadım)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağ
HAZIRLANMASI:
1-Kıymayı, yumurtayı,sıvıyağı,göz kararı tuzu ve karabiberi,ince ince doğranmış maydanozu,kimyonu,yenibaharı,kuru naneyi,bayat ekmek içlerini ve rendelenmiş 2 ad. soğanı mutfak kabınıza alıp iyice yoğurun.30 dk. kadar buzdolabında dinlenmeye bırakın.Daha sonra buzdolabından çıkartıp köftelerinizi şekillendirin.Hazırladığınız köfteleri borcama dizip 160C fırında iç suyunu salana ve üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirin. (Bu işlem; yemek güveçte pişirirken suyunun bulanık olmasını engelliyor.)

2-Diğer tarafta patateslerinizi arzuya göre halka halka veya elma dilimleri şeklinde doğrayın ve kızartın.
3-Fırından çıkarttığınız köfteleri eğer patatesleri halka halka doğradıysanız bir köfte bir patates olarak sıralayın.Eğer patatesleriniz elma dilimleri şeklindeyse bir kat köfte bir kat patates olarak dizebilirsiniz.
4-Dizme işleminiz bittikten sonra elma dilimleri şeklinde doğradığınız domatesleri güvecin kenarına aralıksız yerleştirin.Sarımsakları bütün halinde serpiştirin.Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkartıp önce enlemesine ikiye daha sonra da ortadan ikiye kesip en üste yerleştirin.
5-Domates ve biber salçalarını sıcak suda eritip güvecin içine boşaltın.(Ben bu yemeği çok sulu yapmıyorum.Hatta pişirme işleminin sonuna doğru suyunu iyice çektiriyorum.)
6-En son olarak tuz ve karabiber serpiştirin.İlk önce güvecin ağzını yağlı kağıtla daha sonra da aliminyum folyo kapatın.Eğer güvecinizin kapağı varsa kapağını da kapatıp en kısık ateşte yaklaşık 1,5 - 2 saat kadar pişirin.
Afiyet olsun...