10 Ağustos 2007 Cuma

İRMİK HELVASI


Küçüklüğümüzden kalma anılarımız vardır hani arada sırada hatırladığımızda yüzümüzde tatlı bir tebessüm bırakan...
Çocukluğumda her kandil annanem helva yapmayı ve hepsini komşuları ile paylaşmayı ihmal etmezdi ki halen bu güzel alışkanlığını devam ettirmekte..Yapılan helva tabaklara paylaştırılıp tepsiye dizildikten sonra onları dağıtması benim görevimdi...O zamanlar bu görevden çok sıkılmama ve ağız burun kıvırarak yerine getirmeme rağmen şimdi anlıyorum ki ne güzel bir gelenekmiş bu şimdilerde maalesef yok olan...Artık hayat koşturmacasına koşar adım yetişmeye çalışan bizler ne buruk bir haldir ki ne komşuluk ilişkilerimize ne de güzel adetlerimize hayatımız içinde yer verebiliyoruz...
Ben ne olursa olsun annanemden öğrendiğim bu geleneği elimden geldiğince seve seve devam ettirmeye çalışacağım.
Mubarek Miraç Kandili'nizin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
Sevgilerimle...
MALZEMELER
2 su bard. irmik
150 gr. tereyağ
500 gr. toz şeker
4 su bard. süt
1 kahve fincanı fıstık
HAZIRLANMASI:
1-Tereyağını tencereye ilave edip kızdırın.İçerisine fıstığı ve irmiği ilave edin.Fıstıklar pembeleşinceye ve irmik kendini salıncaya kadar yaklaşık 35-40 dk. kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
2-Diğer tarafta kaynattığınız sütü kaynar halde irmiğin üzerine boşaltın.Birkaç kez karıştırdıktan sonra şekeri de ilave edin ve iyice karışmasını sağlayın.Tencerenin kapağını kapatıp 20 dk. kısık ateşte demlenmeye bırakın.Pişme işlemi tamamlandıktan sonra 30 dk. kadar dinlendirip servis yapın.
Afiyet olsun...