9 Ağustos 2007 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI


Yazın vazgeçilmez yemeklerindendir zeytinyağlılar...Taze taze yeme fırsatı bulduğumuz dolmalık biberleri değerlendirmenin tam zamanıdır diye düşünüyorum..Bu sebeble bugün sizlerle zeytinyağlıların bence en güzeli olan "Zeytinyağlı Biber Dolması" tarifini paylaşmak istiyorum...
MALZEMELER
2 su bard. pirinç
750 gr. kuru soğan
2 ad. domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
4 dolu tatlı kaşığı kuru nane
1 demet maydanoz (İnce ince doğranmış)
1 demet dereotu (İnce ince doğranmış)
2 su bard. zeytinyağı
3 tatlı kaşığı kuş üzümü
Yenibahar
Dolmalık fıstık
Tuz
Karabiber
Dolmalık biber veya yaprak (Yaprak sarması için de aynı tarifi kullanabilirsiniz)
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları küp küp doğrayıp tencereye alın.Zeytinyağında soğanları, dolmalık fıstıkları ve pirinci 30 dk. kadar kavurun.(Fıstıkların rengi pembeleşmeli)
2-Daha sonra içerisine salça ve küp küp doğradığınız domatesleri katın.2-3 dk. daha kavurun.Geriye kalan diğer malzemeleri de ilave ettikten sonra 1,5 su bard. soğuk suyu koyun ve kısık ateşte kapağı kapalı olarak pilav gibi pişirip demlendirin.
3-Dolmalık biberlerinizi doldurup tencereye dizdikten sonra üzerine 3 su bard. su ilave edin.1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirdikten sonra 1,5 -2 saat kadar hafif ateşte pişirin.Pişirme işleminiz bittikten sonra dolmaları tenceresinde soğutun ve daha sonra servis tabağınıza alın.