15 Eylül 2007 Cumartesi

YE # 26 APERATİFLER VE MEZELER ETKİNLİĞİ TARİFLERİ

Sevgili Cafe Gusto Serpil'e, bu ay bizi bloğunda ağırladığı için öncelikle teşekkür etmek isterim..Ye # 26 Aperatifler ve Mezeler Etkinliği'ne, içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan Ayı'nın bereket dolu sofralarına renk ve çeşit katacağını düşündüğüm, üç değişik tarifle katılmak istedim..

  • Çerkez Tavuğu

  • Zeytinyağlı Brokoli

  • Börülce Salatası

ÇERKEZ TAVUĞU




Annemin yaptığı çerkez tavuğu lezzetini başka hiçbir yerde bulamam...

MALZEMELER
1 ad. bütün kemikli tavuk göğüs
3 ince dilim bayat ekmeğin içi
8-9 diş sarımsak
1 su bard. dövülmüş ceviz
Kırmızı pul biber
tuz
HAZIRLANMASI:

1-İlk önce derisi çıkartılmış bütün göğsü düdüklü tencerenize yerleştirip üzerine su ekleyin ve haşlayın.
2-Haşladığınız tavuk göğüsü hafif soğuduktan sonra didikleyin ve etleri yeni bir tenceye alın.Didiklediğiniz tavuk etlerinin üzerini geçmeyecek şekilde diğer tarafta beklettiğiniz tavuk suyunu da ekleyip tencereyi ocağa alın ve kaynamaya bırakın.
3-Diğer tarafta havana sarımsakları ekleyin ve dövün.İçerisine ekmek içlerini ve biraz da tavuk suyu ilave edip birbirleriyle özleşene kadar karıştırın.
4-Hazırladığınız sarımsaklı,ekmekli ve tavuk sulu bu karışımı kaynayan tencerenize ağır ağır ekleyin.Suyunu çekene,karışım ocakta göz göz olana kadar karıştırarak pişirin.Göz göz olmaya başladığında (cevizlerin çerkez tavuğunu karartmaması için) içerisine cevizleri,tuzu ve kırmızı pul biberi de ekleyip bir iki dakika daha pişirdikten sonra ocağınızın altını kapatın.Soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.

ZEYTİNYAĞLI BROKOLİ

MALZEMELER
½ kg. brokoli
2 ad. orta boy kuru soğan
1 ad. büyük boy havuç
3-4 diş sarımsak
2-3 ad. küp şeker
¾ çay bard. zeytinyağı
½ çay bard. su
½ limon suyu
Tuz
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları halka halka doğrayın ve tencerenizin dibine dizin.Üzerine az miktar tuz döküp soğanları elinizle ovalayın.Üzerine jülyen doğradığınız havuçları yerleştirin.İkiye üçe böldüğünüz sarımsakları ve küp şekerleri de ilave edip çiçek çiçek ayırdığınız brokolileri en üste muntazam bir şekilde dizin.Zeytinyağı,limon suyu, su ve tuzu da üzerlerine gezdirip en kısık ateşte brokoliler yumuşayıncaya kadar pişirin.
2-Pişirme işleminiz tamamlandıktan sonra zeytinyağlınızı tencerede soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra servis tabağınıza brokolileri dizin ve ortasına soğanlı havuçlu karışımdan yerleştirerek servis yapın.
Afiyet olsun…

BÖRÜLCE SALATASI

MALZEMELER
½ kg. taze börülce
4-5 diş sarımsak
¾ çay bard. zeytinyağı
1/2 ad. limon suyu
1 çorba kaşığı sirke
Tuz
HAZIRLANMASI:
1-Börülceleri ortadan ikiye veya üçe bölüp yumuşayıncaya kadar haşlayın.(Vitaminlerini kaybetmemeleri açısından buharda haşlamanızı tavsiye ederim.)
2-Küçük küçük doğranmış veya dövülmüş sarımsakları,zeytinyağını,limon suyunu,sirkeyi ve tuzu bir kaba alıp iyice karıştırın ve soğumuş börülcelerin üzerine döküp harmanlayın.Daha sonra servis tabağınıza yerleştirin.Afiyet olsun…