7 Ekim 2007 Pazar

VE MENÜ TARİFLERİ...

Ekim ayının içinde olmamıza rağmen bir türlü mevsim normallerinde seyretmeyen hava şartları, yağmayan yağmur ve dolayısıyla kırılmayan mikroplar yüzünden oluşan grip, şu an çevremde salgın durumunda...Biz de Efe ile birlikte, tüm koruma ve korunma çabalarıma rağmen, maalesef gripten nasibimizi aldık..İkimiz de günlerdir hastayız..Allah'tan Efe hastalığını ateşi çıkmadan hafif atlatıyor, yoksa kendi hastalığımı halsizlik dışında pek te umursamıyorum..
Gün içerisinde sadece iftar yemeklerimizin hazırlanması için mutfağa girdiğimden günlerdir aklımda olan birkaç yeni tarifi maalesef deneme fırsatı bulamadım...Bu nedenle sizlerle aile arası iftar yemeğimizde ki tarifleri paylaşacağım...En kısa sürede güzel tariflerle buluşmayı ümit ediyor ve
Herkese sağlık dolu güzel bir hafta diliyorum...

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASÜLYE
Tüm zeytinyağlı yemeklerimi tencerede ve su eklemeden pişirmeme rağmen "Zeytinyağlı Taze Fasülye" yi, güzel ve diri görüntüsünü yitirmeden piştiğinden emin olmak adına düdüklü tencerede yapmayı tercih ediyorum..
MALZEMELER
2 ad. orta boy kuru soğan(Küp küp doğranmış)
1 kg. taze fasülye
3-4 diş sarımsak
1 ad. büyük boy havuç (Küp küp veya halka halka doğranmış)
4 ad. orta boy domates ( Kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
1 tatlı kaşığı domates salçası
3-4 ad. küp şeker
1 veya 1,5 çay bard. zeytinyağı
tuz
HAZIRLANMASI:
1-Düdüklü tencerenizin en altına soğanları,üstüne havuçları,daha sonra kenarları temizlenmiş ve bölünmüş fasülyeleri ve en üste de domatesleri yerleştirin.
2-İkiye üçe bölünmüş sarımsakları,küp şekerleri ve tuzu serpiştirin.
3-Bir su bardağı su içerisinde erittiğiniz salçayı ve zeytinyağını da düdüklü tencereye ekleyip pişirin..Pişme işlemi bittikten sonra zeytinyağlınızı tencerede soğumaya bırakıp daha sonra servis tabağınıza alın.
Afiyet olsun...

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER
MALZEMELER
6 ad. tatlı kırmızı biber
3-4 diş sarımsak
Zeytinyağı
HAZIRLANMASI:
1-Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra fırın tepsinize yerleştirin ve 220-250C de kabukları buruşuncaya ve rengi hafif koyulaşıncaya kadar közleyin.
2-Fırından çıkardığınız biberler ılıdıktan sonra kabuklarını soyun.Sapını ve çekirdeklerini çıkartın.
3-Hazırladığınız soyulmuş biberleri ya halka halka ya da dikine şeritler halinde doğrayın ve çukur bir kaba alın..İçerisine ikiye üçe bölünmüş sarımsakları ve bolca zeytinyağını dökün.Mümkünse 1 gece buzdolabında bekletip ertesi gün servis yapın.Böylelikle zeytinyağı ve sarımsakların tadı közlenmiş biberlerle güzelce özleşmiş ve daha lezzetli oluyor..


KEREVİZ SALATASI
MALZEMELER
5 ad. orta boy kereviz
1/2 kg. yoğurt
4-5 diş dövülmüş sarımsak
1 ad. limon suyu
Tuz
Süslemek için;
Kırmızı pul biber
Nane
HAZIRLANMASI:
1-Limon suyunu derince bir kaba koyun ve üzerine su ilave edin.
2-Kerevizlerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra hemen bu limonlu su dolu kaba aktarın.Böylelikle kerevizleriniz kararmayacaktır.
3-Kabukları soyma işleminiz bittikten ve tüm kerevizler limonlu su ile temas ettikten sonra kerevizlerinizi rendeleyin.
4-Sarımsaklarla karıştırdığınız yoğurdun içine kerevizleri aktarın.
5-Servis tabağına aldığınız kereviz salatasını kırmızı pul biber ve nane ile süsleyerek servis yapın..

NOT:Mümkünse bu salatayı yemeğe yakın ve o öğüne yenecek miktarda hazırlayın.Çünkü kereviz salatası bekledikçe sulanıyor..Afiyet olsun...

FIRINDA MANTARLI VE SEBZELİ TAVUK (15 kişilik)
2 kg. tavuk göğüs (Kuşbaşı şeklinde doğranmış)
3-4 ad. kuru soğan (Piyazlık doğranmış)
750 gr. mantar (Halka halka doğranmış.Izgaralık iri mantarlarla daha lezzetli oluyor)
4 ad. tatlı kırmızı biber (Halka halka doğranmış)
4 ad. sivri biber (Halka halka doğranmış)
3 ad. havuç (Halka halka doğranmış)
3-4 ad. domates (Küp küp doğranmış)
2-3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Kaşar peyniri rendesi
Sıvıyağ
Tuz/Karabiber
HAZIRLANMASI:
1-Yayvan ve genişçe bir tencereye sıvıyağı koyun ve altını yakın.İçerisine sırasıyla soğan,havuç ve tavuk etlerini ilave edin.Herbirini ilave etmeden 7-8 dk. kadar kavurup daha sonra ilave edin.Tavuk, suyunu salıp hafifçe çektikten sonra içerisine,kırmızı biberleri,sivri biberleri,sarımsakları ve domatesleri de ilave edin..Ve tüm sebzeler iyice kendini salıp yumuşayıncaya kadar pişirin.
2-Daha sonra içerisine mantarı ilave edin.Yumuşayıncaya kadar pişirin.2 bardak suda erittiğiniz salçaları,tuzu ve karabiberi de ilave edip salça yemekle özleşene kadar aralıklı karıştırarak pişirmeye devam edin.
3-Hazırladığınız yemeğinizi en büyük boy borcama veya fırın tepsisine yerleştirip üzerine rendelenmiş kaşar serpin.200C fırında kaşar eriyene kadar pişirin.
Afiyet olsun...



GÜLLAÇ
MALZEMELER
3 yaprak güllaç(1,5 yaprak alt kat,1,5 yaprak üst kat için)
1 lt. süt
1 su bard. toz şeker
2 ad. çubuk tarçın
1 türk kahvesi fincanı hindistan cevizi(İçine) + 2 yemek kaşığı hindistan cevizi(Üstüne)
1 kahve fincanı dövülmüş fındık veya ceviz(Yarısı içine yarısı üstüne serpilecek.Ben güllacı karartmadığı için fındığı tercih ediyorum.)
Süslemek için,
Toz antep fıstığı
Nar taneleri
HAZIRLANMASI:
1-Sütü bir tencereye alın ve içine tarçın çubukları ile şekeri ilave edip kaynatın.
2-Servis tabağınıza güllaç yapraklarından bir miktarını parlak kısımları üste gelecek şekilde yerleştirin ve üzerine kepçe yardımıyla kaynar sütü gezdirin.1,5 yaprak güllaç bitene kadar aynı işlemi yineleyin.Ara kata fındık ve hindistan cevizi serpin ve üst kat için ayırdığınız 1,5 yaprak güllacı da alt katta uyguladığınız gibi döşeyin.
3-Süt soğuyup güllaç sütü iyice çektikten sonra (ki eğer güllacınıza sütünüz az gelmişse bir cezvede süt kaynatıp ilave edebilirsiniz.) üstüne hindistan cevizi ve fındığı serpin.Nar taneleri ve dövülmüş antep fıstığı ile süsleyin.1,2-2 saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...