14 Ekim 2007 Pazar

KAVURMALI BÖREK,KARALAHANA DOLMASI VE MUHLAMA

Ve geldik yeni etkinlik konumuz olan Ye # 27 Karadeniz Yemekleri'nin sunum gününe..Tüm blogseverlerin etkinliklerimize özel, her zamankinden daha itinalı hazırladığı güzel sunumları takip etmekten çok büyük keyif alıyorum.Bu nedenle etkinlik günlerini dört gözle bekliyorum diyebilirim..
27 inci etkinlik konumuzu öğrendiğim ilk an, bu konuya yakışacak tariflerin kökleri Karadeniz'e dayanan kayınvalidemden çıkacağını ve benden her zaman olduğu gibi desteğini esirgemeyeceğini biliyordum.Tahmin ettiğim gibi kayınvalidem yine harikalar yarattı ve bana sadece bu güzellikleri tüm albenisi ile fotoğraflamak kaldı...Bu vesile ile yüreğinin güzelliği yaptığı yemeklere akseden maharetli canım kayınvalideme minnetimi ve bize yeni etkinliğimizde ev sahipliği yapan Sevgili Yeşim'e teşekkürlerimi sunmak isterim....
KAVURMALI BÖREK
MALZEMELER
1 kg. kavurmalık kuşbaşı et
1/2 kg. hazır baklavalık yufka (24 yaprak)
250 gr. tereyağı (eritilmiş)
HAZIRLANMASI:
1-Etler çelik bir tencereye alındıktan sonra kısık ateşte suyunu salıp çekinceye kadar ve iyice pişinceye kadar kavrulur. (Etiniz yeteri kadar yağlı değilse kavurma esnasında göz kararı tereyağı ilave edebilirsiniz.)
2-Diğer tarafta fırın tepsinizi yağladıktan sonra ilk oniki yufkayı her iki yaprakta bir yağlayarak (erittiğiniz tereyağı ile) serin. Ortasına ılınmış kavurmaları eşit şekilde dağıtın. Geriye kalan oniki yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Ancak yufkaları serme işleminiz bittikten sonra en üst katı yağlamadan önce böreğinizi 5 cm2'lik dilimler halinde kesin ve daha sonra kalan yağ ile yağlayın.
3-180 C ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun.... KARALAHANA DOLMASI
MALZEMELER

1/2 kg. orta yağlı dana kıyma
1 su bard.pirinç
2 orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı iri öğütülmüş mısır unu
2 demet karalahana
1 yemek kaşığı tereyağı
2 su bard. su
Tuz
Karabiber
HAZIRLANMASI:
1-Karalahanaları yıkadıktan sonra 5 dak. kadar haşlayın ve daha sonra soğuk su dolu mutfak kabına alın.
2-Kıyma, pirinç, küp küp doğranmış soğan, salça, mısır unu, tuz ve karabiberi ayrı bir mutfak kabına alıp malzeme özleşene kadar yoğurun.
3-Soğuk suda bekleyen karalahana yapraklarının üzerlerine zedelemeden bastırarak iyice suyunu süzdürün.
4-Daha sonra yaprak dolması sarar gibi teker teker sarın.
5-Sardığınız dolmaları tencereye dizin. Üzerine küçük doğranmış tereyağını dağıtın ve dolmaların üzerini yaprakla kapatın.Suyu ilave edin ve en kısık ateşte yaklaşık 45 dak. kadar pişirin.
Afiyet olsun...


MUHLAMA
MALZEMELER

4 yemek kaşığı mısır unu
4 yemek kaşığı tereyağı
250 gr. kolotu peyniri (dil veya civil peynir de kullanabilirsiniz.)
1 su bard. sıcak su
Tuz
HAZIRLANMASI:
1-Mısır ununu yağda rengi dönünceye ve kokusu çıkıncaya kadar kavurun.
2-Tel tel ayırdığınız peynirlerinizi bu karışıma ekleyin. Ve peynirin iyice erimesi için sürekli karıştırın.Tuzunu da ilave edin.
3-1 su bard. sıcak suyu ekleyip topaklaşmaması için karıştırmaya devam ederek yağını salıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun...