29 Ocak 2008 Salı

VEZİR PARMAĞI


Sevgili Saliha (Hükümet), "Geleneksel Tatlılar (Kaynana yaşa basmaz , asla altta kalmaz ) " konusuyla yeni ev sahibimiz ... Hükümetime kolaylıklar diliyor ve şimdiden tüm katılımcıların ellerine sağlık diyorum...
Bu sabah, etkinlik için değişik ne yapabilirim diye düşünürken ev telefonum çaldı...Sağolsun annanemdi de yardımıma yetişiverdi :) O tarif etti ben not aldım...İlk deneme için hiç de fena olmadı...Gerçi vezirin parmakları fazla tombiş oldu ama olsun, tadı gerçekten de lezzetliydi :))
Bu tarif, tulumba tatlısı sevenlere özellikle tavsiyemdir...Şimdiden afiyet olsun...

MALZEMELER
2,5 su bard. un
2,5 su bard. su
25-30 gr. margarin
2 ad. yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tepeleme toz şeker
Kızartmak için;
Bol sıvıyağ
Şerbeti için;
3 su bard. su
3 su bard. toz şeker
1/4 limon
HAZIRLANMASI:
1- Suyu bir tencereye boşaltıp kaynatın..Kaynayan suyun içerisine margarini ilave edip eritin..
2-Daha sonra içerisine unu,tuzu ve şekeri ilave edip 8-9 dk. kadar karıştırarak pişirin.Ve daha sonra el dayanacak kadar soğutun.
3-Soğuyan hamurunuzun içerisine yumurtaları teker teker ilave edip yoğurun.(Yoğurmaya kalktığınızda parmaklara yapışan ancak ufak bir parça kopardığınızda avuç içinizde yapışmadan şekillenebilen bir hamur kıvamı oluyor.)
4-Tavanıza bol sıvıyağ koyun.Hamurunuzda cevizden küçük parçalar koparıp serçe parmağı şekli verin ve soğuk sıvıyağ dolu tavaya yerleştirin.Tavada yer kalmayana kadar aynı işlemi tekrarlayın.Daha sonra kısık ateşte,hamurları sürekli döndürerek kızartın.
5-Hazırladığınız şerbeti soğutun.Altın rengini alan vezir parmaklarını yağdan çıkartıp soğuk şerbete atın.3-4 dk. şerbette beklettikten sonra servis tabağınıza dizin.Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
Afiyet olsun...