26 Şubat 2008 Salı

ARNAVUT USULÜ ŞEKERPARE

şekerpare




Herkese güneşli bir günden kucak dolusu selamlar...
Anneciğimin çalışan bir bayan olmasından dolayı küçüklüğüm annanem ve rahmetli dedeciğimin yanında geçti..Dolayısıyla annanemin ve nur içinde yatsın rahmetli dedeciğimin benim için çok çok özel yerleri vardır..
Dün yapmış olduğum bu şekerpare de, işte maharetli annaneciğimin annesinden bana miras kalan çok lezzetli ve özel bir tarif...Bildiğimiz şekerparelerden, görüntü ve yapılış itibariyle oldukça farklı ama inanın çokkkkkkk lezzetli oluyor...Ben başka bir şekerpare tarifini denemeyi hiç düşünmüyorum,artık lezzetini siz düşünün :)
MALZEMELER
6 ad. yumurta sarısı
1 ad. yumurta
1 kg. un (Oda sıcaklığına göre daha az yada daha fazla gerekebilir)
1/2 kg. tereyağı
1 yemek kaşığı şeker
Şerbeti için;
4 su bard. şeker
3 su bard. su
1/4 limon
HAZIRLANMASI:
1-Unu hamur yoğurma kabınıza eleyin ve ortasını havuz biçiminde açın.
2-İçerisine yumurtaları,1 yemek kaşığı şekeri ve eritilip ılımış tereyağını ilave edin.İyice özleşene kadar yoğurun.
3-Şerbeti hazırlayıp soğutun.
4-İyice yoğrulmuş hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp herbirini avucunuzun içinde pürüzsüz olana kadar yuvarlayıp, yağlı kağıt serili fırın tepsinize dizin.Dizme işlemi bittikten sonra keskin bir bıçak yardımıyla üzerine resimdeki gibi kesikler atın.
5-180C ısıtılmış fırında üzerleri altın rengi olana kadar pişirin.Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk şerbeti dökün.
PÜF NOKTASI: Hamurun çok çok iyi yoğrulmuş olması lazım.Küçük parçalar koparıp şekillendirirken ve bıçakla kesik atarken hamurda hiç çatlak olmamalı.Şöyle bir örnek verirsem;benim hamuru küçük parçalara bölüp onları yoğurup şekillendirmem ve tepsiye dizmem yaklaşık 30-45 dk. 'mı aldı :)
Afiyet olsun...