22 Şubat 2008 Cuma

BOL FINDIK VE ÇİKOLATALI BISCOTTI

biscotti1

Şu aralar evde her gün tatlı tuzlu atıştırmalık birşeyler pişmekte, bazen birkaç çeşit birden...Özellikle eşimin; akşamları tatlı olarak ne var , sabahları kalktığında ise kahvaltı da özel neler var? sorusu ile bu aralar pek sık karşılaşmaktayım :) Bu nedenle mutfakta bu günlerde pastacı gibi harıl harıl çalışmaktayım :) Bu gördüğünüz biscottiler, akşam çayımızın yanında atıştırmak için eşime ve oğluşuma özel olarak imal edilmiştir :)
Tarif;Williams-Sonoma Kitchen Library Series - Cookies & Biscotti adlı kitabından alıntıdır...Ufak ayrıntılar için Cafe Fernado'ya teşekkür ederim...
Şimdiden afiyet olsun....
MALZEMELER (yaklaşık 30 ad. için)
90-95 gr. tereyağ (oda sıc.) (Orjinal tarifte yoktu.)
125 gr. irice doğranmış bitter çikolata
1 cup (215 gr.) esmer şeker
1 3/4 (250 gr.) cup un
1/3 cup (30 gr.) kakao
1 tablespoon (4 gr.) espresso
1 teaspoon (5 gr.) kabartma
tozu
1 çimdik tuz
3 ad. irice yumurta
1 paket vanilya
1 cup (150 gr.) iri parçalara bölünmüş fındık

biscotti2

HAZIRLANMASI:
1-Öncelikle unu,kakaoyu,espressoyu,kabartma tozunu,vanilyayı ve tuzu bir kaba eleyip bir kenara alın.
2-Diğer bir kapta yumurtaları (birinin beyazını üstüne sürmek için ayırın) mikserle çırpın.
3-Başka bir mutfak kabında tereyağını çırpın ve içerisine şekeri ilave edip krema haline gelinceye kadar çırpmaya devam edin.Daha sonra çırpılmış yumurtaları ilave edip beraber çırpmaya devam edin.
4-Elediğiniz unlu karışımı ağır ağır ilave edip iyice karıştırın.Daha sonra içerisine irice doğranmış bitter çikolata ve fındığı da ilave edip bir spatula yardımıyla karıştırın.
5-Ellerinizi bolca unlayıp hamuru unlu tezgaha alın ve hamuru ikiye bölün.Her birine, 30 cm. uzunluğunda yuvarlayarak silindir şeklini verin.Üzerlerine ayırdığını yumurta akını sürüp hafifçe şeker serpiştirin.(Bu özellik orjinal tarifte yoktu ancak cafe fernando'da görüp çok beğendiğim için tarife ekledim.)
6-Her iki silindiri de yağlı kağıt serili tepsinize çaprazlamasına yerleştirin.(Tepsiniz küçük ise teker teker pişirin.)
7-180C fırında yaklaşık 35-40 dk. pişirin.Tepsinizi fırından çıkartıp 10 dk. kadar soğumaya bırakın.Daha sonra silindirlerinizi 2 cm. aralıklarla verevine dilimleyin.Tekrar yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirip yaklaşık 15 dk. daha kuruması için pişirin.Daha sonra diğer yüzlerini çevirip 15 dk. daha kurutun.Kurutma işlemi bittikten sonra fırın teli üzerinde soğumaya bırakın.
Not :Hava almayan saklama kaplarında muhafaza ederseniz, birkaç hafta tazeliğini koruyabilirsiniz.