12 Şubat 2009 Perşembe

FISTIKLI BAKLAVA

fıstıklı-baklava


Yaklaşık 1 sene kadar ara verdikten sonra, sanki bloğumu yeni açmışım gibi büyük bir heyecanla yeni yeni mamalar pişiriyorum siz sevgili arkadaşlarımla paylaşabilmek için...


Bu sabah erkenden yine aynı heyecanla baklava pişirme kararı aldım..Hazırlanması, pişmesi, şerbetlenmesi ve tabi ki resimlenmesi ancak bu saate yetişebildi...


Sürekli yaptığımız baklava tarifinden farklı bir tarifle karşınızdayım bugün..Görüntü olarak çok beğendiğim ama tadını da merak ettiğim portakal ağacının tarifini denemek istedim...Hiç de pişman olmadığımı söyleyebilirim...Tabi asıl yorumu akşam, evin iki tatlıcıbaşısı sevgili eşim ve biricik tatlişko oğlum verecek...
Geçelim tarifimize;
(Portakal Ağacı'nın yayınladığı tarifi benim hazırlarken uyguladığım ufak tefek değişiklikleri de ekleyerek olduğu gibi aktarıyorum)
MALZEMELER
şerbeti:
5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
yarım limonun suyu
hamuru:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 paket kabartma tozu (Ben 2 paket kullandım)
100g erimiş tereyağı
1 yumurta
içi:
250g dövülmüş ceviz (Ben 300gr. fıstık kullandım)
ayrıca:
3 paket buğday nişastası (toplam 500g)
150g eritilmiş kızgın tereyağı (Ben 200gr. kullandım)
HAZIRLANMASI:
1. hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin). böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin.
2. yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.
3. tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. üzerine - her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C (Ben 160C de ağır ağır pişirdim) fırında üzeri kızarana kadar pişirin. fırından çıkartıp baklavayı soğutun. şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin.(Ben şerbet soğuk, baklava sıcakken şerbetledim) 4-5 saat sonra servis yapın.
Benim uyguladığım methoda gelince;
1. ve 2. anlatımdaki gibi hamuru 3 e böldüm.Bu parçaların herbirini de 16'ya böldüm.Ancak 16'sını birlikte açmak yerine 4'lü gruplara ayırıp,4'er 4'er açıp tepsiye dizdim.
Son 8 katı da tek tek açtım...

Afiyet Olsun...