20 Mayıs 2007 Pazar

MAYALI POĞAÇALAR


Dün akşamüstü sevgili anne adayı arkadaşım Teyyüş arayıp, akşam bana kalmaya geleceğini söyleyince apar topar kalkıp çayın yanına bu poğaçalardan yapmaya karar verdim..Sağolsun oğluşum Efe çizgi film seyretti de bende rahat rahat hazırlığımı yaptım...İyiki de yapmışım çünkü Teyyüş ve 2 ay sonra dünyaya gelecek minik kızımız Deniz afiyetle yediler...


Allah tüm bebek bekleyen anne adaylarına sağlıklı ve kolay bir doğum nasip etsin...


MALZEMELER:


1 paket toz maya
3 su bard. un
yarım su bard. süt
yarım su bard. sıvıyağ
1 ad. yumurta
bir tutam tuz
50 gr. tereyağ

içi için;

1 su bard. un
3 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz

üzeri için;

1 ad. yumurta sarısı
susam / çörekotu / haşhaş tohumu

HAZIRLANMASI:


1- Hamur yoğurma kabınıza unu ve toz mayayı ekleyip elinizle birkaç kez karıştırın.Ortasını havuz şeklinde açıp içine sütü, yumurtayı, sıvıyağı ve tuzu ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
2- Mayalanmasını beklemeden hamuru önce 3 eşit parçaya, daha sonrada her parçayı 5 eşit parçaya ayırın.Toplam 15 parça elde edin.
3- Herbirini merdaneyle 20 cm. çapında açın ve her birinin üzerine eritilmiş tereyağını fırçayla sürüp 5'erli 3 grup elde edin.Her 5'li grubu bir tabağa koyun ve en üsttekilere de tereyağ sürmeyi unutmayın.
4- Bu hazırladığınız 3 tabağı buzdolabında 30 dk. kadar dinlenmeye bırakın.
5- İç malzemesini hazırlamak için, bir tavaya unu, tereyağını ve tuzu ekleyip altını yakın.Un pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun. (Un ne çok sarı kalsın ne de çok koyu renk alsın.)
6- Buzdolabında dinlendirdiğiniz hamurları çıkartıp her birini ayrı ayrı unlanmış tezgahınızda merdane yardımıyla 40 cm. çapında açın.Sigara böreğinde olduğu gibi 8 parçaya bölün. Hazırladığınız içten her bir parçanın geniş kenarına koyup sigara böreği gibi sarın.Toplam 24 ad. poğaçanız oluyor.Ancak daha büyük daha doyumluk olsun derseniz hamurları 8 yerine 4'e bölüpte sarabilirsiniz.
7- Yağlanmış fırın tepsinize poğaçalarınızı yerleştirip üzerlerine yumurta sarısını sürüp susam serpin.
8- Önceden ısıtılmış 180C fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.