22 Mayıs 2007 Salı

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLALI ENGİNAR


Enginar mevsimi geldi...Bol bol tüketmemiz gereken bir nimet doğrusu...
Faydaları da saymakla bitmiyor;
kolesterol ve üreyi düşürüyor, kandaki şeker miktarını ayarlıyor, damar ve kalp hastalıkları ile prostat,meme ve rahim ağzı kanserini önlüyor, cildi gençleştiriyor .Aynı zamanda yüksek miktarda magnezyum, demir ve C vitamini içerdiği için hamilelere de özellikle tavsiye ediliyor..Düşük kalorisi nedeniyle de diyet yapanların baş tacı :) ve daha nice fayda...
Her sebze ve meyvenin zamanında yenilmesi gerektiğini şiddetle savunan biri olarak, bu faydaları yadsınamaz sebzeyi hazır mevsimi de gelmişken mutlaka bol bol tüketin derim...



MALZEMELER:
5 ad. iri taze enginar (temizlenmiş)
2 ad. orta boy soğan
3 ad. orta boy havuç
250 gr. iç bakla
2 ad. limon
1 çorba kaşığı un
1 çay bardağından biraz az zeytinyağ
1 tatlı kaşığı tuz
3 ad. küp şeker
yarım demet dereotu

HAZIRLANMASI:

1- Enginarların sığacağı büyüklükte bir mutfak kabına 1 ad. limonun suyu, bir yemek kaşığı unu ve 3-4 bardak kadar su ekleyin ve unun topaklaşması geçene kadar karıştırın.Mutfak kabının içine yıkanmış ve temizlenmiş enginarları koyup bu karışımın enginarların her yerine bulaşmasını sağlayın ve bir kenarda bekletin.
2- İç baklaların kabuklarını soyup güzelce yıkayın ve bir kenara alın.
3- Havuçların kabuklarını temizleyip küp küp doğrayın ve bir kenara alın.
4- Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayıp yayvan bir tencereye ekleyin.Üzerine enginarları yerleştirin.İç baklaları ve havuçları ilave edin.İçerisine 1 ad. limon suyu sıkın.Enginarları beklettiğiniz unlu limonlu sudan bir bardak ekleyin.Küp şekeri, tuzu ve zeytinyağını ilave edin.Enginarların seviyesine gelene kadar su ekleyip kapağını kapatın.
5- Orta harlı ateşte yaklaşık 10-15 dk pişirdikten sonra en kısıkateşe alıp yaklaşık 1 saat kadar pişirin.Bir saat sonunda kontrol edin.Eğer çok sulu görünüyorsa kapağı açık olarak pişirmeye devam edin ve suyunu biraz çektirin.
6- Enginarlarınız piştikten sonra tenceresinde soğutun.Hem tadı daha güzel olur,hemde kabını değiştirirken şekillerinin bozulma ihtimali ortadan kalkmış olur.
7- Enginarlarınız soğuduktan sonra zeytinyağlı kabınıza alıp üzerlerini dereotu ile süsleyerek servise hazırlayın.