8 Haziran 2007 Cuma

KREMALI FIRIN KÖFTE VE SEBZELİ BULGUR PİLAVI



KREMALI FIRIN KÖFTE

MALZEMELER:
300 gr. kıyma
2 ad. orta boy soğan
3-4 dilim bayat ekmek içi
1/4 demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
1 kutu süt kreması
1 çay bard. süt
5-6 diş sarımsak
1 su bard. rendelenmiş kaşar peyniri
2 ad. patates
3 ad. orta boy havuç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber
HAZIRLANMASI:
1-Kıymayı, göz kararı tuzu ve karabiberi,ince ince doğranmış maydanozu,kimyonu,bayat ekmek içlerini ve rendelenmiş 1 ad. soğanı mutfak kabınıza alıp iyice yoğurun.Küçük küçük köfteler hazırlayıp borcama dizin.Köftelerinizi 150C fırında üzerleri hafif kızarıncaya ve suyunu salıncaya kadar pişirin.
2-Diğer tarafta 1 ad. soğanı halka halka doğrayın.Havuçlarınızı ve patateslerinizi rendeleyin.Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edip ilk önce soğanları daha sonra havuç ve patatesleri öldürün.
3-Fırında hafifçe kızarttığınız köfteleri temiz bir fırın kabına dizin.Üzerine hazırladığınız soğanlı,havuçlu,patatesli harcı dökün ve kaşık yardımıyla dağıtın.
4-Bir kaseye süt kremasını ve sütü boşaltın.İçine dövülmüş sarımsakları ilave edin ve iyice çırpın.Bu sosu da yemeğin üzerine gezdirip 180 C ısıtılmış fırında 30 dk. kadar pişirin.Daha sonra rendelenmiş kaşarları da ilave edip 10-15 dk. daha pişirmeye devam edin.



SEBZELİ BULGUR PİLAVI

MALZEMELER:

1 su bard. pilavlık bulgur

2 su.bard. kaynamış su

3 ad. taze soğan (ince ince kıyılmış)

1 ad. orta boy kuru soğan (küp küp doğranmış)

2 ad. domates (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)

1 su bard. bezelye (ben konserve kullandım)

1 ad. orta boy kabak (Küp küp doğranmış)

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığından biraz az biber salçası

1/2 demet dereotu (ince ince kıyılmış)

2 yemek kaşığı tereyağ

tuz

karabiber

HAZIRLANMASI:

1-Tereyağını pilav tencerenize alın.Soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar pişirin.İçerisine kıyılmış taze soğanları,kıyılmış dereotunu,küp küp doğranmış domatesleri,küp küp doğranmış kabakları ilave edip 1-2 dk. pişirin.Daha sonra içerisine bezelyeleri,salçaları ve1/2 çay bardağı kadar kaynamış su ilave edin.Kapağını kapatarak harcın iyice pişmesini sağlayın.

2-Daha sonra tencerenize yıkanmış ve suyu süzülmüş bulgurları da ekleyip karıştırın.Tuzu ve karabiberi ekleyin.1-2 dk. kadar bu şekilde piştikten sonra içerisine 2 su bard. kaynamış suyu ilave edip kapağını kapatın.Kaynamaya başlayınca ocağınızın altını kısın ve suyunu çekinceye kadar pişirin.Pişirme işleminiz bittiğinde kapağın altına havlu kağıt koyun ve 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.