1 Temmuz 2007 Pazar

BALLI ELMA TURTASI

Bugün oğlum,kayınvalidem ve kayınpederim hep birlikte Köşk'e gittik.(Köşk, Erzurum'da insanların ikindi çayı için gittikleri tarihi bir köşkün havuzlu çay bahçesi.)Dedesi Efe'yi oyalamak için gezdirirken, köşkün bahçesinde bulunan çarpışan arabaları gören canavar oğlum tutturmuş düdütttt diye..Onu kıramayan dedesi almış kucağına binmişler çarpışan arabalara.Buraya kadar gayet güzel.
Fakat, bir erkek çocuğu,arabaya hele birde giderken direksiyonuna dokunabileceği çarpışan bir arabaya biniyorsa tahmin edin o ortamdan o erkek evladını koparıp eve götürmek nasıl mümkün olur???
Olamaz...
Oldu....Ama nasıl oldu gelin birde bana sorun!!!
Oğlum eve geldiğimiz,köşke geri dönmeyeceğimiz ve çarpışan arabalara binemeyeceği konusunda ikna olduktan ve biraz olsun sakinleştikten beridir "çaaaa paaaa ... dü dü düütttt" diyerek evde dolanıp duruyor :)
BALLI ELMA TURTASI
MALZEMELER
Hamuru için;
300 gr. un
150 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
150 gr. toz şeker
1 ad. yumurta
1 ad. limon kabuğu rendesi
1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
İçi için;
4 ad. iri kokulu elma
70 gr. pudra şekeri
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
3 çorba kaşığı bal
1 ad. yumurta
1/2 limon suyu ve kabuğunun rendesi
HAZIRLANMASI:
1-Hamurunu hazırlamak için mutfak kabınıza tereyağını ve toz şekeri ilave edip krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın.Daha sonra içerisine yumurtayı, limon kabuğu rendesini ve tuzu ilave edip çırpmaya devam edin.En son kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyip elinizle pürüzsüz bir tart hamuru oluşturana kadar yoğurun.Hamurunuzu streç film ile sarıp buzdolabında yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
2-Diğer tarafta içi hazırlamak için, elmaları küçük küçük doğrayın.İçerisine bal, rendelenmiş limon kabuğu,limon suyu ve 1 kaşık su ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.Soğuduktan sonra içerisine yumurta sarısını ilave edip karıştırın.
3-Dinlendirdiğiniz hamurunuzun yarısını ayırın.Kalanını merdane yardımıyla açın ve yağlanmış turta kalıbınıza yerleştirin.
4-Kalan hamurunuzu da merdane yardımıyla açıp küçük kalıplar yardımıyla çeşitli şekiller oluşturun.
5-Elmalı karışımı turta hamurunuzun üzerine dökün.Ayırmış olduğunuz yumurta akını pudra şekeri ile kar halini alıncaya kadar çırpıp içerisine hindistan cevizini ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın ve bunu elmalı karışımın üzerine dökün.Üstünü hazırladığınız şekiller ile süsleyerek kapatın.
6-165C ısıtılmış fırında hamur kabarıp üzeri kızarıncaya kadar pişirin.(yaklaşık 1 saat kadar)
NOT:Arzu ederseniz pişip soğuduktan sonra üzerine marmelat veya reçel sürerek parlak bir turta elde edebilirsiniz.