31 Temmuz 2007 Salı

FINDIKLI GÜL BAKLAVA



Neslihan bu tatlıyı yaparken acaba yaz için ağır olur mu diye tereddüt etmiş ama yaptığına da değmiş doğrusu. Oktay Usta'nın tariflerinden biri olan bu tatlı bayram sofralarına yakışır bir lezzette ve görünümde..Neslihan'cığım ellerine sağlık.

MALZEMELER:

1 yumurta
3 çorba kaşığı sirke
1 çay br süt
1 çay br su
1 çay br sıvıyağ
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için:
150 gr tereyağı
İçi için:
Dövülmüş fındık
Şerbeti için:
4 su br tozşeker
3 su br su
limon
Açmak için:
Nişasta

HAZIRLANMASI:

1-Şerbeti hazırlayarak soğumaya bırakın.
2-Un hariç tüm malzemeleri karıştırın. Elenmiş unu, kulak memesinden biraz daha katı olacak şekilde ilave edip hamuru yoğurun.
3-Hamuru buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 15-20 dak dinlendirin.
3-Dinlenmiş hamuru 12 parçaya bölün.
4-Her bir parçayı önce merdane ile 15-20 cm çapında açın. Sonra aralarına nişasta serperek oklava ile toplu olarak 50-55 cm çapında açın.
5-Açılan yufkanın üzerine dövülmüş fındığı serpin .Yufkayı ortadan ikiye bölün. Her bir parçayı kenarlardan ortaya doğru pili oluşturacak şekilde toplayın. Yufkanın bir ucundan başlayarak içe doğru kıvırın ve gül şekli verin. Tüm yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
6-Hazırladığınız gül baklavaları yağlanmış tepsiye sık aralıklarla (hatta bitişik olarak) dizin. Üzerlerine eritilmiş ve soğumuş tereyağını gezdirin.
7-180 C de önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
8- Fırından çıkardığınız tatlıların üzerine soğumuş şerbetinizi dökün.

Afiyet olsun...