23 Kasım 2007 Cuma

ANNEMİN HAMSİLİ PİLAVI



Sevgili anneciğim Bodrum'da yaşadığı için uzun aralardan sonra yüzyüze görüşme fırsatı bulabiliyoruz.Bu nedenle diyaloglarımızın çoğu mecburen telefonda gerçekleşiyor.Dün yaptığımız telefon konuşmasında, site için hamsili pilav yaptığını ve tüm aşamalarını resimleyip e-mail olarak yolladığını söyleyince pek memnun oldum...Telefonu kapar kapamaz ilk işim mail adresimi kontrol etmek oldu...Annemin hamsili pilavı çooook güzelllll yaptığını zaten biliyordum ama resim çekmekte bu kadar başarılı olacağını tahmin etmiyordum.Maharetli kadındır benim güzel annem!!Maşallah bununda üstesinden pek güzel gelmiş...Ellerine sağlık anneciğim...

NOT:Canikom,sadece hamsili pilav tarifi ile kurtulamazsın benden.Artık tariflerini resimleri ile beraber bekliyorum :)
MALZEMELER
1 kg. hamsi
1/2 kg. pirinç
1 orta boy soğan
maydanoz
karabiber /tuz
Sıvıyağ
kuşüzümü
dolmalık fıstık
kuru nane
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı kimyon
HAZIRLANMASI
1-İç pilavınızı hazırlamak için; sıcak suda birkaç saat bekletilmiş pirinçlerinizi yıkadıktan sonra içinde küp küp doğrayıp sıvıyağda kavurduğunuz soğanlı ve dolma fıstıklı tencerenize aktarın ve kavurmaya devam edin.İçerisine suyunu,kimyonu,kuşüzümünü,yenibaharı,tuzu ve karabiberi ekleyin ve kapağını kapatın.Suyunu çektikten sonra içine ince kıyılmış maydanozları serpip kapağın altına kağıt havlu yerleştirin ve demlenmeye bırakın.



2-Kafaları ve kılçıkları temizlenmiş hamsilerin sırtlarını una bulayarak,fırın kabının kenarlarından sarkacak şekilde başlayarak ilk sırayı dizin.İkinci sırayı ise ilk sıradaki iki balığı ortalayacak şekilde yerleştirerek dizin.(Balıksırtı gibi.Maksat pişirilip ters çevrildiğinde, pilavın kenarlardan dökülmemesi).Fırın kabında boşluk kalmayacak şekilde aynı işlemi uygulayın.










3-Dizme işleminiz bittikten sonra hazırladığınız soğumuş iç pilavınızı fırın kabınıza boşaltın.








4-İç pilavınızı yerleştirdikten sonra ilk olarak kenarlardan taşan balıkları içe katlayın.Daha sonra tabanı dizdiğimiz gibi balık sırtı şeklinde dışa bakan sırtları unlanarak aynı mantıkla dizin.








5.Küçük bir kaba koyduğunuz zeytinyağını fırça yardımıyla balıklarınızın üzerine sürün.
180 C ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Piştikten sonra üzerine doğranmış maydanoz serpiştirerek servis yapabilirsiniz...
Afiyet olsun...