15 Kasım 2007 Perşembe

YE # 28 GELENEKSEL KIŞ HAZIRLIKLARI ETKİNLİĞİ


Bu ay bizleri bloğunda, # Ye 28 Geleneksel Kış Hazırlıkları Etkinliği ile ağırlayacak olan sevgili Mahzun Prenses'e seçtiği konu ve misafirperverliği için öncelikle teşekkür etmek isterim.Hemen hemen her evde olan bu güzel koşturmaca her defasında beni çok heyecanlandırır ve nihayetinde ortaya çıkan güzellikleri aile içerisinde paylaşmak ise benim için ayrı bir keyiftir.

Önceden fotoğraflamış olduğum ama ne zaman yayınlayacağıma bir türlü karar veremediğim iki güzel reçel tarifini de bu etkinlik vesilesiyle paylaşma fırsatı buluyorum.Çilek Reçeli ve portakal reçeli sevgili görümcem Neslihan'a, tarhana tarifim sevgili Annaneme,vişne reçeli ise bendenize ait...






ÇİLEK REÇELİ

MALZEMELER

1 kg. çilek

1,5 kg. tozşeker

1 tatlı kaşığı limon tuzu

HAZIRLANMASI:

1-Ayıklanmış ve yıkanmış çileklerinizi tencereye aktarın.Bu şekilde en kısık ateşte pişirmeye başlayın.Fokurdamaya başladığı andan itibaren 8 dk. sonra içerisine toz şekeri ilave edin.

2-Tozşekeri ilave ettikten sonra yine kaynamaya başladığı andan itibaren 8 dk. tutun ve hemen limon tuzunu ilave edin.

3-Limon tozunu ilave ettikten 8 dk. sonra ocağın altını kapatın.Reçelinizi tencerede soğutup kavanozlara paylaştırın.

NOT:Reçeliniz pişerken, yüzeye çıkan köpüğü bir kaşık yardımıyla sürekli temizleyin.






PORTAKAL REÇELİ

MALZEMELER

2 kg. yafa portakal (Kalın kabuklu)

1,5 kg. toz şeker

1 çorba kaşığı limon tuzu

HAZIRLANMASI:

1-Rendenin ince kısmıyla portakal kabuklarını, beyaz kısmı ortaya çıkmayacak şekilde hafifçe rendeleyin. (Kabuğundaki acılığı almak için)

2-Kabukları hafifçe rendeledikten sonra portakallarınızı bütün halde tencereye yerleştirin ve 2 defa 5'er dk. kadar kaynatıp suyunu süzün.

3-Soğuduktan sonra elma dilimleri halinde kesin. (Orta boy bir portakaldan ortalama 8 eşit dilim)

4-Her bir dilimi içe doğru rulo halinde sarın ve kürdanla sabitleyin.Rulo portakal dilimlerinizi tencerenize yerleştirip üzerine tozşekeri ilave edin.

5-Kısık ateşte yaklaşık 30-40 dk. pişirin.Son 10 dk.'sında içerisine limon tuzunu ekleyin.

6-Reçelinizi tencerede soğuttuktan sonra kürdanları çıkartıp kavanozlara paylaştırabilirsiniz.




Vişne reçelinin tarifine ulaşmak için burayı tıklayınız..








Ev yapımı tarhana tarifine ulaşmak için burayı tıklayınız...