31 Temmuz 2007 Salı

MUZLU PASTA



Ve Neslihan'ın yaptığı bir diğer tatlıya sıra geldi. Anlamışsınızdır, bizler tatlıyı seviyoruz:)

MALZEMELER:

350 gr kedi dili bisküvi
7-8 adet muz
Hindistan cevizi (üzeri için)
Kreması için:
2 paket vanilyalı puding
1 kg süt
2 yumurta
125 gr margarin
Arzu ederseniz kremayı diğer bir usule görede hazırlayabilirsiniz:
1 kg süt
1 pkt vanilya
125 gr margarin
3 yumurta( 2 tam,birinin sarısı)
1 su br tozşeker
2 çay br un

HAZIRLANMASI:

1-Bir tencereye sütü koyun. İçine yumurtaları kırın ve çırptıktan sonra tencereyi ocağa alarak altını yakın.Margarini ve pudingi de ilave ederek devamlı karıştırın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
2-Diğer tarafta yuvarlak servis tabağınızın üzerine, kelepçeli kalıbınızın kelepçe kısmını yerleştirin. Soğuk sütle ıslattığınız kedi dili bisküvilerinizi boşluk kalmayacak şekilde tabağın dibine dizin. Üzerine halka şeklinde doğradığınız muzları yerleştirin. Kremanın yarısını muzların üzerine boşaltıp bir spatula yardımıyla düzeltin.
3-Kedi dili bisküvilerini bir kat daha kremanın üzerine dizin.Aynı şekilde muzları da tek sıra olarak bisküvilerin üzerine dizip, üstüne kremanın kalanını boşaltıp tekrar üzerini düzeltin.
4- Dolapta soğuyuncaya kadar beklettiğiniz pastadan kelepçeyi çıkarın ve üzerine bolca hindistan cevizi serpin.

Afiyet olsun..

FINDIKLI GÜL BAKLAVA



Neslihan bu tatlıyı yaparken acaba yaz için ağır olur mu diye tereddüt etmiş ama yaptığına da değmiş doğrusu. Oktay Usta'nın tariflerinden biri olan bu tatlı bayram sofralarına yakışır bir lezzette ve görünümde..Neslihan'cığım ellerine sağlık.

MALZEMELER:

1 yumurta
3 çorba kaşığı sirke
1 çay br süt
1 çay br su
1 çay br sıvıyağ
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için:
150 gr tereyağı
İçi için:
Dövülmüş fındık
Şerbeti için:
4 su br tozşeker
3 su br su
limon
Açmak için:
Nişasta

HAZIRLANMASI:

1-Şerbeti hazırlayarak soğumaya bırakın.
2-Un hariç tüm malzemeleri karıştırın. Elenmiş unu, kulak memesinden biraz daha katı olacak şekilde ilave edip hamuru yoğurun.
3-Hamuru buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında 15-20 dak dinlendirin.
3-Dinlenmiş hamuru 12 parçaya bölün.
4-Her bir parçayı önce merdane ile 15-20 cm çapında açın. Sonra aralarına nişasta serperek oklava ile toplu olarak 50-55 cm çapında açın.
5-Açılan yufkanın üzerine dövülmüş fındığı serpin .Yufkayı ortadan ikiye bölün. Her bir parçayı kenarlardan ortaya doğru pili oluşturacak şekilde toplayın. Yufkanın bir ucundan başlayarak içe doğru kıvırın ve gül şekli verin. Tüm yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
6-Hazırladığınız gül baklavaları yağlanmış tepsiye sık aralıklarla (hatta bitişik olarak) dizin. Üzerlerine eritilmiş ve soğumuş tereyağını gezdirin.
7-180 C de önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
8- Fırından çıkardığınız tatlıların üzerine soğumuş şerbetinizi dökün.

Afiyet olsun...

30 Temmuz 2007 Pazartesi

KISIR



Hemen hemen herkesin çok sevdiği kısır, yemek menülerine ve ikindi çaylarına çok yakışan bir salata türüdür. Farklı yöntemlerle ve malzemelerle yapılan kısırı birde benden dinleyin.

MALZEMELER:

2 su br ince bulgur (köftelik)
4 orta boy domates
3 salatalık
8-10 yaprak kıvırcık salata
6 dal yeşil soğan
1/2 demet maydanoz
4 acı sivri biber
1 yemek kaşığı salça
Tuz,karabiber,pul biber
Zeytinyağı
2 limonun suyu

HAZIRLANMASI:

1-Geniş ve yayvan bir tencereye bulguru dökerek yayın. Üzerine 3 bardak kaynamış sıcak suyu dökün. Salçayı ilave edip karıştırın ve kapağını kapatarak bulgurun demlenmesini sağlayın.
2-Diğer tarafta yıkanıp süzülmüş diğer tüm malzemeyi küçük küçük doğrayın.
3-Arzu ettiğiniz miktarda zeytinyağı, limon suyu, tuz,karabiber ve pul biberi bir kapta karıştırın. Arzu ederseniz kimyon da ilave edebilirsiniz.
4-Soğuyan bulguru tahta kaşık yardımıyla karıştırarak havalanmasını sağladıktan sonra büyük bir kaba alın. Tüm salatalık malzemeyi ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız sosu üzerine döküp karıştırdıktan sonra kısırı servis tabağına alın.


Afiyet olsun..

28 Temmuz 2007 Cumartesi

KAKAOLU KEK



Oğlumun yemek yeme hususunda çok inatçı olduğunu daha önce belirtmiştim. Ancak yemek yemede çıkardığı zorlukların hiçbirini nedense kek yada kurabiye yemekte çıkarmaz. Bu nedenle ara öğünlerde atıştırması için herzaman ya kek yada kurabiyeyi evde hazır bulunduruyorum. Bunları yiyebilmesi için önce yemek yemesi gerektiğini söylüyorum. Bu B planı herzaman işe yaramasa da yinede genelde durumu kurtarıyor:) Bu nedenlerle dün yine ona kek yapmaya karar verdim .Tarif defterimi karıştırırken bulduğum birkaç kakaolu kek tarifinden biri olan bu keki sizinde mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum.

MALZEMELER:

2 yumurta
1 çay fincanı süt
1/2 çay fincanı sıvıyağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1 + 1/2 çay fincanı toz şeker
2 çay fincanından bir parmak eksik un
1 pkt kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 pkt vanilya (Dr.oetkerin premium vanilyasını tavsiye ederim)
3 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 çimdik tuz

HAZIRLANMASI:

1-Yumurtaları sütü ve yoğurdu mikserle iyice çırparak köpürtün.Şekeri ilave ederek çırpmaya devam edin.
2-Unu, kabartma tozunu,kakaoyu, vanilyayı,karbonatı ve tuzu bir kapta harmanlayarak eleyin ve karışıma ilave ederek mikserin düşük devrinde karıştırın.
3-Son olarak yağı ilave edip çok kısa bir süre karıştırın ve yağlayıp unladığınız kalıba boşaltın.
4-170 C de önceden ısıttığınız fırında 40-45 dakika pişirin.

27 Temmuz 2007 Cuma

DOMATES VE FESLEĞEN SOSLU SPAGETTİ


Makarnayı kim sevmez ki? Besleyici ve doyurucu olmasının yanında çeşit çeşit soslar eşliğinde bence dünyanın en lezzetli yemeklerinden biri..Çok bilinen bir sos olmasına rağmen ben yine de fesleğenli sosun tarifini vermek istiyorum.
MALZEMELER:
1 paket spagetti
4 büyük domates
2 diş sarmısak
yarım demet fesleğen
1/2 br zeytinyağı
tuz
karabiber
HAZIRLANMASI:
1-Domatesleri küp küp doğrayın.
2-Diğer tarafta bir tencereye zeytinyağını alın, küçük doğranmış sarmısağı ilave edip orta ateşte sarmısaklar pembeleşene kadar devamlı karıştırın.
3-Domatesleri de tencereye ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.Tuz, karabiber ve ince kıyılmış fesleğenleri katıp 1 dakika kadar sonra ocağın altını kapatın.
4-Spagettiyi tuzlu bol suda üzerindeki tarife göre haşlayın.
5-Spagettiyi süzüp servis tabağına alın.Sosu üzerinde gezdirerek sıcak olarak servis yapın.

26 Temmuz 2007 Perşembe

KAKAOLU FINDIK KURABİYESİ



Kakaolu fındık kurabiyesi iki farklı tarifinin karışımından oluşuyor. Bu kurabiyeye dilerseniz kakao koymayabilir yada fındığı çıkarıp cevizli olarak hazırlayabilirsiniz.

MALZEMELER:

1 paket margarin (oda sıcaklığında)
1 su br pudra şekeri
3 kaşık mısır nişastası
1 yumurta
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
1 su br iri çekilmiş fındık
3 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un

HAZIRLANMASI:

1-Margarin ve pudra şekerini krema kıvamına gelinceye kadar karıştırıp yumurtayı ilave edin.
2-Un,kakao ve kabartma tozunu birlikte eleyip, nişasta ve vanilyayı ilave edin .Limon kabuğu rendesi ve fındığıda ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
3-Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar kopararak yuvarlak şekiller verip yağladığınız tepsiye dizin.
4-170 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirin.

POLONYA KEKİ



Yapımı biraz zaman alan ama yapıldığına da değen bir kek bu. Neslihan bu kek ile birlikte akşam çayına gelince bu işe en çok oğlum Efe sevindi. Kekin hem güzel bir görüntüsü var hem de çok hafif bir tadı..Neslihan'ın ellerine sağlık..

MALZEMELER:
5 yumurta
1/4 kutu pudra şekeri
1 pkt vanilya
1 pkt kabartma tozu
1 pkt margarin (oda sıcaklığında)
3 su br un
1 yemek kaşığı kakao
1 su br toz şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 çay tabağı kadar marmelat veya reçel

HAZIRLANMASI:
1-Önce yumurtaların akları ile sarılarını ayırın.Yumurta sarıları ile pudra şekerini iyice çırpın.Daha sonra içine margarini ilave edip bir müddet daha çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eleyerek bu karışıma ilave edin ve elinizle yoğurun.
2-Hamurunuzu 3 eşit parçaya bölün. Bir parçasına kakaoyu katıp iyice yoğurun.
3- Biri kakaolu olmak üzere iki parça hamuru dondurucuya koyun.
4-Kalan parçayı yağlanıp unlanmış yuvarlak kalıbınıza yayın (kelepçeli kalıp olmasını öneririm)
5-Dondurucuda 15-20 dakika beklemiş olan kakaolu hamurunuzu, rendenin büyük kısmı ile kalıba yaydığınız hamurun üzerine rendeleyin. Ancak rendelemeden hemen önce kalıba yaydığınız sade hamurun üzerine reçeli veya marmeladı sürün.
6-Diğer tarafta ayırdığınız yumurtaların aklarını bir çimdik tuzla köpürene kadar mikserle çırpın.Toz şekeride azar azar ilave edip tekrar çırpın ve en son nişastayı ekleyin. 5 dakika kadar daha çırptığınız bu karışımı ( köpük şeklinde olacak) rendelenmiş kakaolu hamurun üzerine yayın.
7-Ayırmış olduğunuz son parça hamuruda köpüklü karışımın üzerine rendeleyin.
8-Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun..

25 Temmuz 2007 Çarşamba

ŞEFTALİLİ TURTA




Aslı armutlu olan bu turta, şeftali ile de harika bir lezzete dönüştü. Malzemesi çok ekonomik olan bu turtanın yapımı da oldukça kolay.

MALZEMELER:
3 yumurta
125 gr margarin (oda sıcaklığında)
2 kahve fincanı tozşeker
4 kahve fincanı un
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Üzerine; armut /elma/şeftali , pudra şekeri,tarçın
HAZIRLANMASI:
1-Yumurtalarla şekeri mikserle iyice çırpın.
2-Yumuşak margarin,kabartma tozu,vanilya ve elenmiş unuda ilave edip karıştırmaya devam edin.
3-Karışımı, yağlanıp unlanmış turta kalıbına dökün.
4-Üzerine 4'e veya 5'e bölünmüş meyvaları dizin ve iyice bastırın.
5-180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
6-Turtanız iyice soğuduktan sonra üzerine karıştırılmış pudra şekeri ve tarçını eleyin.

24 Temmuz 2007 Salı

FINDIK RÜYASI



Lezzet Dergisi'nin Kasım 2006 sayısından tarifini alarak yaptığım bu kurabiyeleri bizim çocuklar çok sevdi.Dilerim sizlerde beğenirsiniz.

MALZEMELER:
1 yumurta
125 gr fındık
3 su br un
125 gr margarin
1 çay br yoğurt
1 çay br tozşeker
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 pkt kabartma tozu
1 pkt vanilya
Üzeri için:
Vişne marmeladı (yada dilediğiniz bir meyve marmeladı)
HAZIRLANMASI:
1-Margarini eritip ılıtın.Yumurta sarısı,şeker,sıvıyağ,yoğurt,vanilya ve kabartma tozunu bir kaba alarak tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Krema kıvamına gelince elenmiş unu ilave edin ve iyice yoğurun.
2-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elinizde yuvarlayarak yassılaştırın ve ortasını parmağınızla çukurlaştırın.
3-Kurabiyelerinizi önceden ayırdığınız yumurta akına ve sonra iri çekilmiş fındığa bulayarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
4-Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 20 dakika kadar pişirin.
5-Soğuyan kurabiyelerinizin üzerlerini birer çay kaşığı marmelatla süsleyerek servis yapabilirsiniz.

23 Temmuz 2007 Pazartesi

ÇİKOLATALI PARFE



Feyza'nın hafta sonu yaptığı bu parfeyle yine kalori hesaplarımız altüst oldu :)) Yapımı çok kolay olan bu parfenin içine farklı malzemeler koyarak ,sizler daha değişik tatlar elde edebilirsiniz..

MALZEMELER:
1 paket kremşanti
1,5 su br süt
3 yumurta
1 kahve fincanı toz şeker
1 kahve fincanı pudra şekeri
3 tadelle
3 çokomilk
Üstü için:
4 kaşık kakao
4 kaşık pudra şekeri
1 yumurta
100 gr eritilip soğutulmuş margarin


HAZIRLANMASI:
1-Krem şanti ile sütü iyice kabarana kadar mikserle çırpın.

2-Diğer tarafta ayrı bir kabın içinde yumurtaları, tozşeker ve pudra şekerini iyice özleşene kadar mikserle çırptıktan sonra şantinin içine ilave edin. Düşük devirde 15 saniye kadar karıştırdıktan sonra tadelle ve çokomilkleri küçük parçalara bölerek yeni karışıma ekleyin. Bir kaşık yardımıyla karıştırın.

3-Dikdörtgen borcamın içine strech filmi serip, karışımı içine boşaltın. 2-3 saat kadar dondurucuda bekletin.

4-Diğer tarafta eritilmiş margarin, kakao, yumurta ve pudra şekerini mikserle çırpın ve donmuş parfenin üzerine yayın. Parfeyi dondurucunuzda bir gece bekletip ertesi günü servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun..

21 Temmuz 2007 Cumartesi

VİŞNELİ TİRAMİSU


Dün canım tiramisu istedi..Tam malzemeleri hazırlarken neden vişneli tiramisu olmasın ki dedim ve hemen bir tarif uydurdum...İyiki de denemişim gerçekten ortaya çok lezzetli bir sonuç çıktı...

MALZEMELER:
3 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı un
3 yumurta sarısı
Yarım kg. süt
1 kutu labne peyniri
1 ad. kakaolu pasta tabanı
1 su bard. süt
3/4 çorba kaşığı nescafe

1 ad. vişneli jöle
300 gr. vişne

HAZIRLANMASI:
1- İlk önce yarım kilo sütü bir tencereye aktarın.İçerisine toz şekeri, unu, yumurta sarılarını ekleyip çırpıcı ile iyice çırpıp ocağa koyun.Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.Ocaktan aldığınız muhallebinizin içerisine bir kutu labne peynirinizi boşaltıp, labne peyniri muhallebi ile özleşene kadar karıştırmaya devam edin.
2- Nescafeyi 1 bardak süte ekleyip eriyene kadar kaşıkla karıştırın.Yağlı kağıttan kelepçeli kalıbın eni genişliğinde kesin ve bu kağıdı kalıbın içine dolayın.Daha sonra pasta tabanının ilk katını kelepçeli kalıbınıza yerleştirin.Bir kaşık yardımıyla ilk katı nescafeli süt ile ıslatın.Islattığınız ilk katın üzerine, muhallebinizin 1/3 ü kadarını döküp bir bıçak yardımıyla düzeltin.Üzerine tarifte yazılı şekilde hazırladığınız jöleyi (jölenin biraz soğumasını bekleyin.) boşaltın.İçerisine çekirdeklerini çıkarttığınız vişneleri dizin ve derin dondurucuda hafif donana kadar bekletin.Kalıbı dondurucudan çıkartıp 1/3 muhallebiyi üzerine boşaltın.Daha sonra diğer katı üzerine kapatıp tekrar nescafeli süt ile ıslatın ve kalan muhallebiyi de üzerine döküp, bir spatula yardımıyla muhallebiyi yayın.

3- Hazırlamış olduğunuz tiramisuyu bir gece buzdolabında bekletin. (Bir gece bekleyince kıvamı ve lezzeti daha güzel oluyor.) Ertesi gün üzerine bolca kakao eleyin ve kelepçeli kalıbınızı çıkartın.Çevresinde sarılı duran yağlı kağıdı yavaşça çektikten sonra servis yapabilirsiniz.

20 Temmuz 2007 Cuma

KROKANLI VE TAHİN-PEKMEZLİ KEK


Feyza'nın yengemi ağırladığım gün kuskus salatası ile birlikte getirdiği bu muhteşem kek,üzerini kaplayan kuruyemişli parlak kabuğu ve içindeki enfes tahin-pekmez tadı ile bence davet sofralarına yaraşır albenili bir kek ..İnsan yemeden seyrederken bile büyük keyif alıyor...
Feyza'cım ellerine sağlık gerçekten çok lezzetliydi..
MALZEMELER
4 ad. yumurta
1 su bard. tahin-pekmez karışımı
1 su bard. tozşeker
1 yemek kaşığı tereyağ
2,5 su bard. un
1 su bard. iri çekilmiş ceviz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Krokan için;
6 çorba kaşığı su
2 çorba kaşığı limon suyu
5 çorba kaşığı çekilmiş fındık
5 çorba kaşığı doğranmış kayısı
1 su bard. tozşeker
HAZIRLANMASI:
1-Yumurta ve şekeri çırpın.Tahin-pekmez karışımını ilave edip şekerle iyice özdeşene kadar çırpma işlemine devam edin.Daha sonra içerisine vanilya ve cevizi ilave edin.Elediğiniz kabartma tozu ve un karışımını da ilave edip karıştırın.Kalıbınızı tereyağ ile yağlayıp hamuru dökün.180C ısıtılmış fırında 30 dk. kadar pişirin.Piştikten sonra kalıptan çıkartıp soğumaya bırakın.
2-Krokanınızı hazırlamak için,çift tabanlı çelik bir tencereye şeker ve suyu alıp,şeker eriyene kadar yüksek ateşte ve sık sık karıştırarak pişirin.Köpük köpük olmaya başlayınca hemen limon suyunu ilave edin.Altın rengini aldığında fındık ve kayısıları ilave edip 2-3 dk. daha pişirin.
3-Hazırladığınız bu karışımı sıcakken kekinizin üzerinde gezdirin.Soğuduktan sonra servis yapın.

19 Temmuz 2007 Perşembe


YOĞURTLU VE JÖLELİ PASTA


Sofra Dergisi'nin Haziran sayısında gördüğüm bu tarifi, üzerinde ufak tefek değişikler yaparak uyguladım.Ortaya gerçekten sunumu şık ve lezzetli bir yaz pastası çıktı.
MALZEMELER
2 paket vişneli jöle
1 dilim konserve ananas
1 adet muz
10 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 paket portakallı veya muzlu jöle
1 paket pötibör bisküvi
HAZIRLANMASI:
1-Vişneli jölelerinizi üzerindeki tarife göre hazırlayın.18-20 cm. çapında bir cam kabı su ile ıslatın ve içine jöleden 2 kepçe kadar dökün.Derin dondurucuya koyup soğutun.Çıkartıp üzerine ananas dilimini ve muz dilimlerini yerleştirin.Jöleden 2 kepçe daha döküp derin dondurucuda iyice sertleşene kadar bekletin.
2-Kalan jöleden, sürekli karıştırarak süzme yoğurda ekleme yapın.Koyu krema kıvamı elde edene kadar jöleyi eklemeye devam edin.
3-Derin dondurucuda iyice sertleşmiş jölenizin üzerine bu yoğurtlu karışımı dökün ve tekrar sertleşmesi için dondurucuya koyun.
4-Diğer tarafta portakallı veya muzlu jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.Petibör bisküvileri rondodan geçirin ve üzerine sulu olmayan bir karışım elde edene kadar jöle ekleyin.(Tüm jöleyi eklerseniz çok kalın bir pasta tabanı olur.)Hazırladığınız bu bisküvili karışımı da dondurucuda bekleyen karışımın üzerine boşaltın ve derin dondurucu yerine bu sefer buzdolabında yaklaşık 4-5 saat kadar bekletin.
5-Servis yapmadan önce içi sucak su dolu bir kapta 2-3 dk. kadar beklettikten sonra servis tabağınıza ters çevirin.

18 Temmuz 2007 Çarşamba

ACUKA (ACIKA)

Özellikle Kafkas kökenli abhazaların ve çerkezlerin evlerinden eksik etmedikleri acuka (acıka), kızarmış ekmeğin üzerine sürülerek yenilen bol baharatlı ve lezzetli bir yiyecek türü..Bugüne kadar yeme fırsatınız olmamışsa hele bir de acıyı seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

MALZEMELER
2 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
4-5 diş sarımsak (Dövülmüş)
1,5 çay bard. iri parçalara bölünmüş ceviz içi
1 çay bard. zeytinyağı
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kekik
karabiber
tuz

HAZIRLANMASI:
1-Biber ve domates salçasını bir kaba koyup karıştırarak birbiriyle özleşmesini sağlayın.Daha sonra tüm malzemeyi ilave edip iyice karıştırın.
Afiyet olsun...

16 Temmuz 2007 Pazartesi

ŞEFTALİLİ VE MUHALLEBİLİ KUP


Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan şeftali, hem lezzetiyle hem de insan vücuduna sağladığı sayısız faydaları ile doğanın bir armağanı..

Anavatanının Çin olduğu düşünülen şeftali, aynı zamanda uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak kabul görmüş ve Çin'de bu sembol porselen dekorasyonunda sıkça kullanılmış.

Şeftalinin sayısız faydalarından birkaçına değinmek gerekirse;
* Hazımsızlığa iyi geliyor,

* Vucudun hastalıklara karşı direncini arttırıyor.Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının %50 sini karşılıyor.
* Kalp krizi ve kansere karşı koruyucu olan betakaroten açısından çok zengin.
* Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlıyor.

Bol meyveli ve sağlıklı günler diliyorum...

ŞEFTALİLİ VE MUHALLEBİLİ KUP
MALZEMELER ( 4 kişilik)
2 ad. şeftali
1 su bard. su
4 çorba kaşığı toz şeker
1 paket çilekli veya vişneli jöle
1 paket sakızlı muhallebi
3,5 su bard. süt
1 yemek kaşığı tereyağ

Süslemek için,
Çikolata rendesi ve hindistancevizi

HAZIRLANMASI:
1-Tozşeker ile suyu kaynatın.Diğer tarafta şeftalilerinizin kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartın.Yarıya böldüğünüz şeftalileri kaynattığınız şekerli suya atın ve 5-6 dk. kadar beklettikten sonra süzün.
2-Çilekli jöleyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.
3-Kadehlerinizi 45 derecelik açıyla ve bir destek yardımıyla buzdolabınıza yerleştirin.(Ben kadehleri yüksek kenarlı bir borcama dayadım.)Her bir kadehe yarım şeftali yerleştirip üzerine jölenizi dökün.Ve iyice katılaşana kadar bekleyin.(Ben bir gece buzdolabında beklettim.)
4-Sakızlı muhallebiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın.Hazır paketten yapmak istemiyorsanız şu tarife bakabilirsiniz.Hazırladığınız sakızlı muhallebiyi ılıyınca kadehlere paylaştırın ve 1-2 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra üzerini süsleyerek servis yapın.
(Tarif Sofra Dergisi'ndendir.)

15 Temmuz 2007 Pazar

TUZLU ÇÖREK İLE KAYISILI KURABİYE



Tuzlu çörekler, annanemin senelerdir yaptığı bir tarif...

TUZLU ÇÖREK

MALZEMELER

250 gr. margarin (oda sıc.)
1 ad. yumurta (sarısı içine, beyazı dışına)
1/4 su bard. sıvıyağ
1 kahve fincanı sirke
2,5 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Süslemek için,
Çörekotu,susam ve haşhaş tohumu

HAZIRLANMASI:

1-Tüm malzemelerinizi bir mutfak kabına aktarıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun.
2-Hazırladığınız hamurdan parçalar kopartıp şekillendirin ve yağlanmış fırın tepsinize dizin.Üzerlerine yumurta akı sürüp çörekotu/susam/haşhaş tohumu serpiştirin.
3-180C fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.




Geçen ay ki Sofra Dergisi'nden aldığım ve üzerinde birkaç ufak değişiklik yaptığım bu tarif, tadı ve hamuruna hiç un eklenmemesinden dolayı bildiğimiz kurabiyelerden çok farklı...Denemeye değer diye düşünüyorum...


KAYISILI VE HİNDİSTANCEVİZLİ UNSUZ KURABİYE

MALZEMELER

2 su bard. küp küp doğranmış kuru kayısı
2 ad. yumurta akı
1/2 su bard. tozşeker
1,5 su bard. dövülmüş ceviz veya fındık
1 su bard. hindistancevizi

HAZIRLANMASI:

1-Yumurta akları ve toz şekerli mikser yardımıyla iyice çırpın.İçerisine ceviz,hindistancevizi ve kuru kayısıları ilave edin ve karıştırın.(Karışımınız kurabiye hamuru kıvamından daha çok ele yapışan bir kıvamda oluyor.)
2-Karışımdan küçük toplar elde edip yağlanmış fırın tepsisine dizin.180C fırında 25-30 dk. pişirin.

13 Temmuz 2007 Cuma

TABULE ( Tabbouleh )


Tabule (tabbouleh); Türk Mutfağı'nın geleneksel kısırını andıran, Lübnan'a özgü bulgurlu bir salata çeşidi...Tabuleyi ızgara et veya tavuk yemeklerini yanında servis yapabileceğiniz gibi, çay davetlerinizde tek başına salata olarak da sunabilirsiniz.
Tabule sade haliyle olduğu kadar, haşlanmış nohut veya kuru fasülye taneleri ile karıştırılarak da hazırlanabiliyor..
MALZEMELER ( 7- 8 kişilik)
2,5 su bard. ince bulgur
2 su bard. kuru fasülye (arzuya göre)
2 ad. domates (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
2 ad. orta boy salatalık (kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış)
1 demet taze soğan (ince ince doğranmış)
1 demet maydanoz (ince ince kıyılmış)
1 demet dereotu (ince ince kıyılmış)
3-4 diş dövülmüş sarımsak
2-3 ad. limonun suyu
1 ad. limon kabuğu rendesi
1 çay bard. zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon (mutlaka eklemelisiniz,tabuleye lezzet katan ana unsur bence)
tuz
HAZIRLANMASI:
1-Bulgurunuzu temizledikten sonra derince bir kapaklı mutfak kabına aktarın.Üzerine kaynamış su (yaklaşık 4-5 bard. kadar) ilave edin ve demlenmesi için kapağını kapatın.7-8 dk. sonra kapağını açıp bir kaşık yardımıyla karıştırarak havalandırın.(Bir tatlı kaşığı ile tadın.Eğer yumuşamamışsa bir miktar daha kaynar su ilave edebilirsiniz.)
2-Havalandırdığınız ve soğuttuğunuz bulgurunuza, domates, salatalık, taze soğan, maydanoz, dereotu,limon kabuğu rendesi ve kimyonu ilave edip malzemeleri iyice karıştırın.Haşlanmış kuru fasülyeleri de ilave edin.
3-Limon suyu, dövülmüş sarımsak,tuz ve zeytinyağını ayrı bir kapta karıştırıp bunu bulgurlu karışıma ilave edin.Tüm malzemeyi fasulyeleri ezmemeye dikkat ederek karıştırıp servis tabağınıza aktarın.

YENGECİM HOŞGELDİNNN...

Hani " Teyze, anne yarısıdır " derler ya, benim hayatımda bu söz yengem için geçerli...Amerika'da yaşayan sevgili yengem, dayımın yaptığı bir sürprizle bu hafta Türkiye'ye geldi...Hoşgeldin canım benimmm...
Bugün annanemle beraber bana geldiler...Eski günlerdeki gibi birlikte, bol kahkahalı, hoş sohbet geçen bu sıcacık gün ruhuma gerçekten bol enerji kattı...
Yengecim iyiki varsın, iyiki hayatımın bir parçasısın...

Fasulyeli tabule

Tuzlu çörek
Hindistan cevizli ve kayısılı unsuz kurabiye
Acuka

Pekmezli ve tahinli kek


Zeytinyağlı barbunya pilaki

Patatesli peynirli börek
Kuskus salatası

Şeftalili muhallebili tatlı








11 Temmuz 2007 Çarşamba

ANNANEMİN EV YAPIMI TARHANA TARİFİ


Orta Asya'dan gelen Türkler her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır.
Tarhana çorbasının öyküsü yaygın olan bir rivayete göre şöyleymiş;
Vaktiyle bir hükümdar, bir fakir evine misafir olmuş. Kendisine ikram edilen çorbayı çok sevip, ev sahiplerine övgüde bulunarak ,
"bu ne çorbası?"
diye sorunca, çorbayı hazırlayan kadın ,
"Dar Hane çorbasıdır, kusura bakmayın"
şeklinde yanıt vermiş. Bu hoş öykünün gerçekliği ne denli tartışmalı olursa olsun, kimi zaman darhane çorbası tarhana ismi yerine kullanılagelmiştir.(kaynak wikipedia)
MALZEMELER
1,5 kg. kuru soğan
1,5 kg. taze kırmızı biber
2 kg. domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 çay bard. tuz
1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. süzme yoğurt
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizin.Üzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri yerleştirin.Yıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.
2-Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın.
3-Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın.İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurun.Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalı!Hazırladığınız hamuru oldukça derin bir mutfak kabına yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk. yoğurun.(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun.)
4-10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, ayakaltı olmayan bir yere temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin.
NOT:Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur.Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır.Dolayısıyla ufalamakta güçlük çekersiniz.)
5-Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakın.Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun.
NOT:Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilir.Kuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çalışın.Elinize yapışmadan un haline geliyorsa bir sonraki işleme hazır demektir.
6-Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla ufalayın.
NOT:Tarhananızı küçük poşetlere koyup dondurucuda veya buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

10 Temmuz 2007 Salı

DAMLA ÇİKOLATALI COOKIE


Dün Feyza'ya akşam kahvesine gittiğimde bu nefis cookielerle karşılaştım.Sağolsun bana verdiği sonsuz desteğin yanısıra sitede benim kadar O'nun da emeğinin olduğunu söylemeliyim...
Site kurulduğundan beri fotoğraf makinemsiz sokağa bile çıkmadığım için bu leziz kurabiyelerin resmini hemen çekebildim..Nasıl bir sunumla çekelim diye konuşurken, Feyza içerden bizim davetiye kutumuzu getirdi.Sunumu kısaca özetlemek gerekirse; resimdeki zemin davetiye kutumuz,cookielerin bağlı olduğu kurdele davetiye kutusunun kurdelesi, yanda duran çiçek de kutuya nikahımızın anısı olarak yerleştirdiğimiz çiçek :)
Unutmadan, evimize dönerken cookielerin yarısını da yanımızda götürmeyi ihmal etmedik..
MALZEMELER
1 ad. yumurta
1/2 paket tereyağ (125gr. oda sıc.)
1,5 su bard. esmer şeker
1/2 çay bard. toz şeker
1 çimdik tuz
2,5 su bard. un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1-1,5 su bard. damla çikolata
HAZIRLANMASI:
1-Bir mutfak kabına un,kabartma tozu ve tuzu eleyin.Bir kenarda bekletin.
2-Başka bir mutfak kabına tereyağı ve şekerleri ilave edip mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.
3-Bu karışıma yumurta ve vanilyayı da ilave edip çırpmaya devam edin.
4-Elenmiş un,tuz ve kabartma tozunu karışıma yavaş yavaş ilave ederken çırpmaya da devam edin.Karışım özleştikten sonra içerisine damla çikolataları ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
5-Fırın tepsinize yağlı kağıt serin.Bir kaşık yardımıyla kurabiye karışımınızdan alıp yağlı kağıda aralıklı olarak yerleştirin.
NOT:Bu karışım bildiğimiz kurabiye hamurundan farklı olarak elle şekillendirilemeyecek kadar yumuşak oluyor.Bu nedenle pişme esnasında yayılıp genişliyor.Kurabiyeleri çok sık aralıklarla dizerseniz hepsi birbirine yapışabilir.Özellikle böyle bir sonuçla karşılaşmamanız için, kurabiye hamurunu aralıklı yerleştirmeniz ve çok büyük parçalar koymamanız gerekiyor.
6-160C ısıtılmış fırında 20-25 dk. kadar pişirin.

9 Temmuz 2007 Pazartesi

ANNANEMİN ANNESİNİN TARİFİ "BÜRYAN"



Erzurum'dan geldikten sonra, bana çok emeği geçen ve canımdan çok sevdiğim tonton annanemle bir türlü oturup uzun uzun sohbet etme fırsatı bulamadığım için geçen gece bize kalmaya çağırdım.

Hazır gelmişken, annanemin annesinden kalma ve geleneksel bir Arnavut yemeği olan "Büryan" tarifini annanem söyledi ben uyguladım.Ortaya nefis bir tat çıktı.Mutlaka denemenizi tavsiye ederim...


MALZEMELER


2 su bard. pilavlık baldo pirinç

500 gr. kuşbaşı et (dana eti)

7-8 ad. taze soğan

1/2 demet maydanoz

2 tatlı kaşığı nane

2 çorba kaşığı tereyağ

1/2 çay bard. sıvıyağ
tuz

karabiber


HAZIRLANMASI:


1-Kuşbaşı etleriniz iriyse küçük küçük doğrayın.Bir düdüklüye aktarıp suyunu salıp çekinceye kadar yağsız olarak pişirin.Daha sonra üzerine 5 su bard. su ilave edip düdüklü tencerede etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.

2-Temizlediğiniz taze soğanları ince ince doğrayın ve bir kenarda bekletin.Temizlediğiniz maydanozları ince ince kıyın ve başka bir tabağa aktarıp bir kenarda bekletin.

3-Pirincinizi bir kaba aktarıp üzerini 3-4 parmak geçecek kadar sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.Su ılıyınca pirinçlerinizi iyice yıkayın ve fırın kabına yerleştirin.

4-Üzerine pişirdiğiniz etlerinizi eşit olarak serpiştirin.Üzerine doğradığınız taze soğanları,naneyi,tuzu ve karabiberi serpiştirin.Düdüklü tenceredeki et suyundan 4 su bardağı kadarını fırın kabına yavaşça (hızlı dökerseniz etleriniz ve taze soğanlarınız bir tarafa toplanır) dökün.Tereyağını küçük parçalar halinde fırın tepsisine eşit olarak dağıtın.Üzerine sıvıyağı gezdirin.

5-180 C ısıtılmış fırında pilav gibi suyunu çekip, üzerindeki malzemeler çok hafif kızarana kadar pişirin.Fırının kapağını açıp fırın tepsinizin üzerine maydanozları da dağıtın ve 10 dk. kadar daha pişirmeye devam edin.

8 Temmuz 2007 Pazar

ANANASLI VE MUZLU PÜRE


Nedense bugün diğer günlerden daha sıcak ve daha uzun geldi bana...Zaten oldum olası Pazar günlerini hiç sevmem...Bu sıcak havada serin serin ne yudumlayabilirim diye dolabı karıştırırken gözüme konserve ananaslar takıldı...Ve uzun süredir yapmadığım daha doğrusu yapmayı es geçtiğim ananaslı ve muzlu meyve püresini tam da zamanıdır diyerek yapmaya karar verdim...

MALZEMELER
1 kutu konserve ananas
1 ad. muz
1 ad. soda (soda yerine portakal suyu da kullanabilirsiniz)
buz

HAZIRLANMASI:
1-Ananasları ve muzu rondodan geçirin.Hazırladığınız püreye sodayı (veya portakal suyunu) ilave edin ve karıştırın.Meyve pürenizi bardaklara bölüştürüp içerisine buz atarak servis yapın.

7 Temmuz 2007 Cumartesi

YE # 24 LİMONLU TARİFLER ETKİNLİĞİ - MADEIRA KEK -



Ağızda dağılan, yumuşacık yapısı ve üzerinde bulunan limon kabuğu şekerlemesiyle İngiliz Mutfağı'nın favori keklerinden biri "Madeira Kek"... İngiltere'de şeflerin piştikten sonra üzerine Madeira Şarabı gezdirmesinden dolayı bu ismi almış..Ben şarap gezdirmeden servis yaptım ama bu sade şekliyle de bence gayet hoş bir tad elde ediliyor..


MALZEMELER

3 çay bard. şeker

3/4 margarin (oda sıc.)

4 ad. yumurta

2 su bard. un


Limon kabuğu şekerlemesi için;

2 limonun kabuğu
1 kahve fincanı toz şeker
1 çay bard. su

HAZIRLANMASI:
1-Limon kabuğunu bir bıçak yardımıyla soyun.Soyduğunuz kabuğu ince ince julyen şeklinde doğrayın ve küçük bir sütlüğe aktarın.Üzerini az geçecek kadar su ilave edip 5 dk. kaynatın.Kaynattığınız limon kabuklarını süzüp soğuk sudan geçirin.Bu işlemi bir kez daha tekrarladıktan sonra sütlüğe şeker ve suyu ilave edin.Kaynayınca içerisine limon kabuklarını atın ve 5 dk. kadar (kabuklar hafif şekerleninceye kadar) pişirin.
2-Kek için, bir mutfak kabına ununuzu eleyin.Tereyağ ve şekeri başka bir kapta krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Yumurtaları teker teker ekleyip çırpın.Elemiş olduğunuz ununuzu bu karışıma yavaş yavaş ekleyin ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın.Kek karışımınızı yağlanmış dikdörtgen fırın kabınıza boşaltın.Üzerine hazırlamış olduğunuz limon kabuğu şekerlemelerini düzgünce yerleştirin.

3-150C ısıtılmış fırında yaklaşık 60-65 dk. kadar pişirin.

Afiyet olsun...

6 Temmuz 2007 Cuma

YE # 24 LİMONLU TARİFLER ETKİNLİĞİ - LİMONLU BAVAREZ -


Davetlerinizde, yemek sonrası keyifle yenilebilecek bir Fransız tatlısıdır "Limonlu Bavarez"...Bu tarif, etkinliğimiz için limonlu ne yapabilirim diye eski Lezzet Dergilerimi karıştırırken karşıma çıktı.Ben sonuçtan memnunum umarım sizler de beğenirsiniz...
MALZEMELER
2 ad. limonun rendelenmiş kabuğu
4 su bard. süt
4 ad. yumurta
1 kahve fincanı buğday nişastası
1/2 su bard. toz şeker
1 paket limonlu jöle
Süslemek için;
Rendelenmiş limon kabuğu
Birkaç nane yapraği
HAZIRLANMASI:
1-Yumurtaları bir tencereye koyun ve köpük köpük oluncaya kadar çırpın.Süt, toz jöle,nişasta ve tozşekeri de ekleyin ve pürüzsüz bir karışım olana kadar çırpın.Daha sonra çırpma teliyle sürekli karıştırarak, kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.Ocaktan alıp limon kabuklarını ilave edin ve bir kenarda ılımaya bırakın.
2-Karışımı servis kadehlerine paylaştırın.4-5 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra üzerlerine rendelenmiş limon kabuğu serpiştirip, nane yaprağı ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

5 Temmuz 2007 Perşembe

YE # 24 LİMONLU TARİFLER ETKİNLİĞİ

YE#24 LİMONLU TARİFLER ETKİNLİĞİ için evsahipliğimizi üstlenen Sevgili Süheyla'ya öncelikle bizleri ağırlayacağı için teşekkür etmek isterim.

Ben etkinliğe 3 değişik limonlu tarifle katılıyorum.Bunlardan ilki, yaz aylarının bence vazgeçilmezi olan "Limonlu Parfe"...Diğeri Fransız Mutfağı'ndan "Limonlu Bavarez" ve sonuncu tarifim ise İngiliz Mutfağı'ndan "Madeira Kek"..Umarım sizler de bu birbirinden lezzetli tarifleri beğenirsiniz...




LİMONLU PARFE

MALZEMELER:
3 ad. yumurta
3 ad. limon suyu ve rendesi
16 ad. Eti burçak bisküvi
1 kutu krem şanti (İçinden çıkan 2 paket de kullanılacak.)
1/2 su bard. toz şeker
1,5 su bard. süt




HAZIRLANMASI:

1-İlk önce yumurtaların akları ve sarılarını ayırın.
2-Yumurta sarılarını 1/2 su bard. şeker ile çırpın.Limon suyunuzu bu karışıma ekleyin ve çırpmaya devam edin.1,5 su bard. sütü ve krem şantiyi de ilave edip 3-4 dk. kadar karıştırın.
3-Başka bir mutfak kabında yumurta aklarını köpürene kadar çırpın.Köpüren yumurta aklarına limon kabuğu rendesini katın ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.Bu karışımı diğer karışıma ekleyin ve yine tahta kaşık kullanarak karıştırmaya devam edin.
4-Eti burçak bisküvileri rondodan geçirin.Parfe kalıbınızın içini streç film ile kaplayın ve kalıbın dibine bisküvileri koyun.Elinizle düzgünce bastırın.Üzerine hazırladığınız karışımı döküp, kalıbın kenarlarından sarkan streç filmi parfenizin üzerine kapatıp derin dondurucuya koyun.Bir gece derin dondurucuda beklettikten sonra kalıbınızı servis tabağınıza ters çevirin ve streç filmi parfenin yüzeyinde dikkatlice çıkartın.
Afiyet olsun...

4 Temmuz 2007 Çarşamba

TAHİNLİ ÇÖREK


Bu sabah tarif defterimi karıştırırken karşıma çıkan tahinli çörek tarifini görünce bugün başka ne yapabilirim diye düşünmeden hemen kalktım, tadı ve görüntüsünü çok beğendiğim bu tarifi yaptım.

MALZEMELER
1 su bard. ılık su
1 çorba kaşığı yaş maya
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 ad. yumurta
1/2 paket margarin (oda sıc.)
4 su bard. elenmiş un (Ben 4,5 su bard. un koydum)
1 su bard. tahin

Üzeri için,
1 ad. yumurta sarısı
susam
arzuya göre dövülmüş ceviz

HAZIRLANMASI:
1-Bir mutfak kabına mayayı ve suyu ekleyin.Suyun içinde mayayı parmaklarınızla eritin.
2-Daha sonra içerisine tuz, şeker,un,yumurta ve yağı ekleyip yoğurun.Üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.
3-Dinlendirdiğiniz hamurunuzu 9-10 eşit parçaya bölüp her birini bir merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açın.İçlerine tahin sürüp biraz toz şeker serpin.İnce rulolar yapın ve sarmal şekle getirin.Hazırladığınız çöreklerinizi yağlanmış fırın tepsinize dizin.
4-Çöreklerinizi tepside 15-20 dk. kadar mayalanmaya bırakın.Daha sonra üzerlerine 1 çay kaşığı sıvıyağ ile karıştırılmış yumurta sarısını sürüp susam serpin.180C ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.


3 Temmuz 2007 Salı

PEYNİRLİ VE DEREOTLU MUFFINLER


Uzunca bir aradan sonra nihayet evimize geri döndük..İstanbul'a ayak bastığımızda işin açıkçası keşke Erzurum'da mı kalsaydık diye de aklımdan geçirmedim dersem yalan olur..Biz orada yeleksiz ve çorapsız dolaşamazken, uçaktan iner inmez yüzümüze çarpan sıcak ve nem daha ilk andan bizi bunaltmaya yetti doğrusu..
Bu sabah oğluma kahvaltıda yemesi için hazırladığım ,yumuşacık peynirli muffinlerin tarifini vermek istiyorum...


PEYNİRLİ VE DEREOTLU MUFFINLER

MALZEMELER

1 çay bard. yoğurt

1 çay bard. süt

2 çay kaşığı tuz

1/2 çay bard. sıvıyağ

3/4 margarin (oda sıc.)

2 ad. yumurta

1 su bard. beyaz peynir

1 demet dereotu

1 paket kabartma tozu

4-4,5 su bard. un


HAZIRLANMASI:

1-Bir mutfak kabına yoğurt, süt, tuz, sıvıyağ,margarin ve yumurtaları ekleyin ve mikser yardımıyla 5 dk. kadar çırpın.
2-Daha sonra içerisine beyaz peynir ve doğranmış dereotlarını da ilave edip bir kaşık yardımıyla karıştırın.
3-Bu karışıma un ve kabartma tozunu birlikte eleyin.Karışımı iyice karıştırın.Kek hamurundan katı, poğaça hamurundan yumuşak olacak bir kıvam sağlayın.Ve hazırladığınız yumuşak,hafifçe ele yapışan hamurunuzu yağlanmış muffin kalıplarınıza yerleştirin.
4-180C ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin.
NOT:Arzu ederseniz, hamurunuzu borcama yerleştirip, börek şeklinde de pişirebilirsiniz.

1 Temmuz 2007 Pazar

BALLI ELMA TURTASI

Bugün oğlum,kayınvalidem ve kayınpederim hep birlikte Köşk'e gittik.(Köşk, Erzurum'da insanların ikindi çayı için gittikleri tarihi bir köşkün havuzlu çay bahçesi.)Dedesi Efe'yi oyalamak için gezdirirken, köşkün bahçesinde bulunan çarpışan arabaları gören canavar oğlum tutturmuş düdütttt diye..Onu kıramayan dedesi almış kucağına binmişler çarpışan arabalara.Buraya kadar gayet güzel.
Fakat, bir erkek çocuğu,arabaya hele birde giderken direksiyonuna dokunabileceği çarpışan bir arabaya biniyorsa tahmin edin o ortamdan o erkek evladını koparıp eve götürmek nasıl mümkün olur???
Olamaz...
Oldu....Ama nasıl oldu gelin birde bana sorun!!!
Oğlum eve geldiğimiz,köşke geri dönmeyeceğimiz ve çarpışan arabalara binemeyeceği konusunda ikna olduktan ve biraz olsun sakinleştikten beridir "çaaaa paaaa ... dü dü düütttt" diyerek evde dolanıp duruyor :)
BALLI ELMA TURTASI
MALZEMELER
Hamuru için;
300 gr. un
150 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
150 gr. toz şeker
1 ad. yumurta
1 ad. limon kabuğu rendesi
1 çimdik tuz
1 paket kabartma tozu
İçi için;
4 ad. iri kokulu elma
70 gr. pudra şekeri
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
3 çorba kaşığı bal
1 ad. yumurta
1/2 limon suyu ve kabuğunun rendesi
HAZIRLANMASI:
1-Hamurunu hazırlamak için mutfak kabınıza tereyağını ve toz şekeri ilave edip krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpın.Daha sonra içerisine yumurtayı, limon kabuğu rendesini ve tuzu ilave edip çırpmaya devam edin.En son kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyip elinizle pürüzsüz bir tart hamuru oluşturana kadar yoğurun.Hamurunuzu streç film ile sarıp buzdolabında yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
2-Diğer tarafta içi hazırlamak için, elmaları küçük küçük doğrayın.İçerisine bal, rendelenmiş limon kabuğu,limon suyu ve 1 kaşık su ilave edip suyunu çekene kadar pişirin.Soğuduktan sonra içerisine yumurta sarısını ilave edip karıştırın.
3-Dinlendirdiğiniz hamurunuzun yarısını ayırın.Kalanını merdane yardımıyla açın ve yağlanmış turta kalıbınıza yerleştirin.
4-Kalan hamurunuzu da merdane yardımıyla açıp küçük kalıplar yardımıyla çeşitli şekiller oluşturun.
5-Elmalı karışımı turta hamurunuzun üzerine dökün.Ayırmış olduğunuz yumurta akını pudra şekeri ile kar halini alıncaya kadar çırpıp içerisine hindistan cevizini ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın ve bunu elmalı karışımın üzerine dökün.Üstünü hazırladığınız şekiller ile süsleyerek kapatın.
6-165C ısıtılmış fırında hamur kabarıp üzeri kızarıncaya kadar pişirin.(yaklaşık 1 saat kadar)
NOT:Arzu ederseniz pişip soğuduktan sonra üzerine marmelat veya reçel sürerek parlak bir turta elde edebilirsiniz.